Топ статия: Малко мляко, много сирене

0

време за четене: 3 минути

Първите две думи на заглавието “Топ статия”, въобще да не ви подвеждат. Защото няма как и да не етака, когато за първи път ще чуете името ”Креамо прот” и как се прави сирене почти без мляко.

Всъщност първият сигнал дойде от самите млекопроизводители, които сигнализираха, че е по-добре да си купуваме извара отколкото някои сирена. Свързахме се с организацията на Холщайн за Гърция с въпроса случва ли се нещо подобно при тях. Бяхме изненадани, че те работят по този въпрос от доста време. Нещо повече, дори вече има и потенциални купувачи на това оборудване в Гърция.

Какво пише в една от техните статии по този въпрос.

„Открихме, че освен незаконния метод на ултрафилтрация, който произвежда сирене от ЗНП /запазен национален продукт/ с по-малко от необходимото пастьоризирано мляко, има и също така, друг нелегалния метод наречен Креамо Прот, произвежда сирене отново с още по-малко мляко.

Този метод премахва суроватъчния протеин и лактозата, които след това се изсипват в млякото, преди да започне коагулацията, като по този начин,  в сиренето се задържа повече влага, отколкото е позволено, като по този начин  се увеличават обема и тегло на произведеното сирене.

Доскоро поне знаехме само за незаконния метод на ултрафилтрация, при който мандрите произвеждат килограм сирене с по-малко от четири килограма мляко. Трябва да се помни, че сиренето със ЗНП /запазен национален продукт – в случая става дума за сиренето Фета/ трябва да се произвежда от пастьоризирано гръцко овче мляко или със смес от козе, което не надвишава 30%.  Мандрите, разбира се, не използват само гръцко мляко в предвидените пропорции. Те използват и вносно мляко, сурово и концентрирано, и не само от овце и кози, но и от крави.

Както бяхме информирани, има друг незаконен метод, използван при производството на сирене –  Креамо прот. Като суроватката, протеините и лактозата са сред многото съставки. Както ни казаха известни производители на фета и други млечни продукти, този незаконен метод премахва протеина и лактозата от суроватката, излива се в млякото, предназначено за производство на сирене  с което се увеличават обема и теглото на сиренето. Този метод е незаконен, тъй като води до кондензация на мляко за преработка, процес, забранен от Кодекса за храните и напитките .

Зададен е въпрос на Министерството да коментира това – казаха ни не само, че не знаят дали този нелегален метод се използва в млечната промишленост, но и че не знаят за неговото съществуване. Позоваването на невежеството е претекст да продължи  използването на този незаконен метод безконтролно.

Протеинът и лактозата, отстранени от суроватката, се използват и при производството на така наречените хранителни добавки, които се използват, при допинга на професионални футболисти и атлети като цяло. Излишно е да напомняме, че всеки тип допинг причинява сериозни здравословни проблеми на спортистите, които го използват.

Ако обаче използването на суроватъчен протеин и лактоза в производството на хранителни добавки допринася за вредата за здравето на спортистите, тогава не е логично такива продукти да се предлагат за консумация от хората”.

Б.А. ако се забелязали по време на стачките на гръцките фермери все по малко се чуват искания за подпомагане на животновъдството с пари. Исканията им са насочени към осигуряване добри икономически условия за производство на мляко, борба за по-високи изкупни цени, правила за да се изпълнят тези условия – като млякото Седем дни, ограничения за вноса на мляко, реклама на родното производство и в случая, борба за недопускане на новите технологии – както прочетохте в статията.
При нас е точно обратното. Непрекъснато искаме някакъв де минимис, да има. Може и да е 20-30 лева, както е последните години. В същото време остават нерешени въпроси, които биха донесли на фермерите по 200-300 лева.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук