Рога и копита: Ние коментираме вашите коментари

0
време за четене: 3 минути
Преди няколко дни, в Govedovad.com публикувахме материала

Вие питате – ние отговаряме: Ние коментираме вашите коментари

С други думи, отговаряме на въпроси, становища, предложения на нашите читатели. Разбира се, че отговорите са от нашата камбанария и въобще не искаме да ставаме ментори в този диалог.
Така мислим, така го пишем.
Имаме и реплика от Boncho  Bonchev Нека да е по-често, идеята е страхотна.
Ще се постараем да отговорим на всички интересни, удобни и неудобни въпроси без изключение.


Поведението на козите-майки от породата ББМ

Ирфан Халил: Не се спрях те с тази Таnya, не си правете труда да публикувате разни глупости, никой не ги чете. За разлика от вас, аз съм ги водил на паша, доил, зимата съм се грижил  за тях, проблема е при вас двамата че станахте банани Поне се научете да пишете правилно, а не да копирате чужди статии

Тянка Йорданова:  Ирфан Халил какъв ти е проблема.

Отговор: наистина г-н Халил. Какъв ви е проблема. Преди много години имаше едно подобно изказване и му отговориха така – сменете си канала на телевизора. Просто не ни четете. Това, че сте пасли козите не означава, че можете да пишете правилно – вижда се от репликата ви. Предполагаме също, че независимо от това, че сте присъствали на много раждания, едва ли сте забелязали, че козата най-напред помага на женското яре.
Този материал не е писан от нас. Ако сте прочели внимателно това е три годишно изследване на няколко научни работници. Идва времето и поведението на козите да се има в предвид. Това е нужно за управление на стадото, което означава, че при правилни действия ще има повече приходи.
Целта на тези информационни сайтове е да поднесат на читателите интересна, съвременна и носеща им полза информация. Само с пасене в днешно време няма пари в животновъдството.


Отглеждането на кози е перспективно, но е подчинено на определени изисквания

Ирфан Халил  За много от писането си прав, но си далеч от материала

Отговор:тази статия е написана от един от най-добрите специалисти у нас.


Козе мляко – не го подценявайте

Radostina Nikolova  :Ние с брат ми сме израстнали с козе мляко. Даже, като вкус го предпочитам. Сирене, стриглета-супер. Най-любима ми е мътеницата и маслото избити в “бутимото”.

Снежана Желязкова :Точно така

Отговор:ние, които не сме израснали с козе мляко, можем само да ви завиждаме.


МЗХГ стартира информационна кампания за директни плащания 2020

Boncho Stoyanov Bonchev  Имитация на работа! Пререгистрацията на зем. стопани е безсмислен административен процес. Нищо не произтича от него.

Митка Манолова  Браво за обявения график ,дано достигне до хората, които се интересуват.Трябва и медиите да го оповестят.

Отговор: няколко пъти поканихме ЗП да отделят два часа и присъстват на тази среща. В Сливен срещата мина далеко над очакваното. За разлика от друг път, докладващите бяха много кратки и точни. Всички желаещи да зададат въпрос или изкажат мнение бяха допуснати до микрофона. И най-важното- повече от изказващите се ЗП, бяха млади хора и със самото си изказване показваха,че са знаещи и информирани фермери. Също, изпълнихме препоръката на г-н Манолов и отново публикувахме графика за срещите по области.

Информационната кампания продължава. Кога и къде


Топ статия: Да спасим българското сирене

Димитър Ганчев  Всичко зависи от нашите държавници които трябва да защитават и интересите на народа и държавата и да ги отстояват пред ЕС и други държави на първо място да работят за народа и държавата и после за тях

Димитър Димитров  От БЪЛГАРСКОТО по добро НЯМА

Trayko Asenov  За жалост не на всички

Тодор ТодоровАдмирации за обзорната публикация  на  Господин Михайлов !….За младите ентусиасти в овцевъдството , ретроспекцията която правите навярно звучи като научна фантастика…….но …това е начина и бъдещето…..добрите практики от миналото….Трябва много работа…и ресурс……от всяко естество..!Успех на всички в бранша….!

Отговор: Работа, много работа чака всички за да се получи нещо.


Цена на агнешкото – януари

Dimitar Rusev  Пишете какъв е хала във България те испанците не ни на интересуват.

Eva Nikolova  Дайте предложение как

Ганка Радева  След като свинското достига цена дванайсет лева колко ще стане агнешко то.

Отговор: във въпросите се чувства, че още има да учим и то много. Точно по български г-н Русев казва, че испанците не ни интересуват. Именно най-големите производители трябва да ни интересуват най-много. Испания – водеща страна в Европа по брой овце и производство на овче мляко и агнешко месо.
От двете ни страни са другите мега овцевъдни държави с по над 10 милиона овце и кози – Гърция и Румъния. Прибавяме и Македония, която по договор трябва да внесе 70т агнешко месо. Така че, за нас е най-добре агнетата от тези страни да си ги изнесат в арабския свят, за да не останат за България.

Годината си е направо овцевъдна и не само, че ще има агнета, но те ще бъдат и с по-високо живо тегло. Времето беше много топло. За съжаление, пак не уцелихме ваксата, защото много агнета умряха по кашлите. За износ можем само да си мечтаем. Причините си ги знаем. Това означава, че трябва да се съсредоточим на вътрешния пазар и ако не се внесат агнета отвън, без проблем ще се постигнат миналогодишните цени за агнешкото.

Колкото до цената, не трябва да се разсъждава така – свинското скочи, агнешкото колко ще стане. Към днешния ден килограм свинско, рибица е на цена осем лева килограма /Кауфланд/, цена по-ниска отпреди влизане заболяването в страната. Така че това не може да бъде фактор.
Смятаме, че цената ще е добра и задоволи земеделските производители. Цената за овчето и козето мляко също се очертава да е значително нагори. Има вече оферти на 1.45 лв за килограм  за по-големи количества.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук