СЛУЧАИ НА ПНЕВМОНИЯ ПРИ ХОРА, ПРИЧИНЕНИ ОТ НОВ КОРОНАВИРУС (2019-nCoV), в гр. УХАН, КИТАЙ 21 ЯНУАРИ 2020 Г.

0

 Китайските власти идентифицираха новия коронавирус 2019-nCoV, като регистрираха над 217 потвърдени инфекции при хора в Китай и няколко изнесени случаи в Тайланд, Япония и Южна Корея. Избухването на този епидемичен взрив в гр. Ухан, Китай, е свързано с голям пазар на морски дарове и животни, което предполага възможен зоонотичен произход на огнището.

Заразените пациенти с новия корона вирус пациенти показват симптоми с висока телесна температура, затруднено дишане  и са диагностицирани с вирусна пневмония. Причината за възникване на този нов корона вирусен агент най-вероятно е посещението на пазара на морски дарове в гр. Ухан.

Световната здравна организация (СЗО) заяви в началото на годината, че засега няма „ясни доказателства“ вирусът от Ухан да се разпространява чрез контакт с хора. В същото време експерти от британския Кралски колеж в Лондон предупредиха да не се изключва предаването от човек на човек въз основа на миналия опит с огнища на SARS и MERS. На 20.01.2020 г. експертен екип на китайското правителство потвърди, че новият корона вирус се предава от един човек на друг, (Асошиейтед прес, цитирана от БТА), като двама души в Южен Китай са се заразили от членове на семействата си.

Към 20 януари 2020 г., броят на лабораторно потвърдени случаи е 222 и включва 218 в Китай, 2 в Тайланд, 1 в Китай и 1 в Южна Корея, с общо 14 смъртни случаи (до 20.01.2020 г.).

Настоящите доказателства, че предаването от човек на човек е ограничено, показват, че вероятността от по-нататъшно разпространение в общността в рамките на ЕС/ЕИП е много ниска, но рискът не може да бъде изключен.

Хронология
На 31 декември 2019 г. Общинската здравна комисия на град Ухан, провинция Хубей, Китай съобщи за група (клъстър) от 27 случая при хора на пневмония с неизвестна етиология, включително седем тежки случая, с обща връзка към пазара на Ухан за търговия на едро с риба и морски дарове, и живи животни от различни видове. Случаите, са с клинични характеристики, общи за няколко инфекциозни респираторни заболявания като треска, диспнея и двустранни белодробни инфилтрати на рентгенографиите на гръдния кош.
Властите поставят всички случаи в изолация, започват дейности по проследяване на контактите и прилагат хигиенни и екологични санитарни дейности на пазара, които е затворен за обществеността на 1 януари 2020 г. Предварителните разследвания предполагат диагноза вирусна пневмония. По това време китайските власти съобщават, че няма данни за предаване от човек на човек и няма случаи сред здравните работници.
На 5 януари 2020 г. в Ухан са отчетени нови 32 случая на пневмония с неизвестна етиология с дати на настъпване в периода от 12 до 29 декември 2019 г., което увеличава общия брой на съобщените случаи на пневмония с неизвестна етиология до 59.
На 9 януари 2020 г. в Китайският Център за контрол и профилактика на заболяванията съобщава, че като причинител за 15 от 59 случая на пневмония е установен нов коронавирус (2019-nCoV).
На 11 януари 2020 г. е съобщено за първия смъртен случай вследствие на 2019nCoV инфекция. Пациентът е мъж на 61 години, приет в болницата с респираторна недостатъчност и тежка пневмония, починал на 9 януари 2020 г.у който е страдал от тежки основни заболявания (рак и хронично чернодробно заболяване). Пациентът е съобщил, че през цялата година е посещавал пазара на едро за морски дарове в Ухан.
На 16 януари 2020 г. е докладван втори смъртен случай. Пациентът е 69-годишен мъж, приет в болницата с тежък миокардит, нарушена бъбречна функция, нарушение на функцията на множество органи и белодробни и плеврални лезии, съвместими с белодробна туберкулоза, починал на 15 януари 2020 г.
Към 17 януари 2020 г. са съобщени общо 44 лабораторно потвърдени случая, заразени с 2019-nCoV, 41 от Ухан, Китай и при три пътувания, свързани с Тайланд  и Япония. Появата на симптомите е в периода от 8 декември 2019 г. до 5 януари 2020 г. и включва треска, кашлица и диспнея.

В Китай са установени и наблюдавани 763 близки контакта. От тях 644 са завършили периода на наблюдение, докато 119 остават под лекарско наблюдение. Досега никой не е дал положителен за 2019-nCoV резултат.

Човешките коронавируси засягат най-често горните дихателни пътища и белия дроб. Заболяването започва остро. Протича различно: от безсимптомно до леко и понякога тежко протичане (висока температура, хрема, главоболие, суха кашлица, трудно дишане, пневмония). Макар и рядко, засягат нервната система, сърцето, бъбреците, черния дроб, стомашно чревния тракт, очите. Към днешна дата е показано, че седем коронавируса заразяват хората. Чести човешки коронавируси причиняват обикновени настинки, но и тежки по-ниски инфекции на дихателните пътища в най-младите и най-възрастните възрастови групи;

Пътуващите, които планират да посетят Ухан, Китай, трябва да бъдат съветвани да избягват да посещават пазари за животни или места, където се обработват живи или мъртви животни, и да избягват контакт с болни, по-специално с респираторни симптоми. Те също трябва да бъдат посъветвани да спазват добра хигиена на ръцете и храните и да избягват контакт с животни, техните екскременти или секрети.

22.01.2020 г.
д-р Мадлен Василева
Център за оценка на риска по хранителната верига

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук