Среща на овцевъдите с министъра на земеделието

0

Време за четене: 2 минути

Всъщност, срещата е проведена в Румъния, където в гр. Сибиу, няколко стотин овцевъди се срещнаха с техния министър на земеделието г-н Адриан Орос. Това е  възможност за овцевъдите да говорят за проблемите си лице в лице с министъра на земеделието. Обикновено само представителите на земеделските производители присъстват на срещите с ръководството на МЗ. 
След като прочетете материала, а ние си бяхме  спестили да напишем Румъния, много от вас щяха да помислят, че тази среща е проведена у нас. От влизането ни в ЕО, ние сме си „скачени съдове” с румънците и то не може да бъде по-различно.

Животновъдите имат много неприятности, много критики към властите, които по-скоро ги поставят с вързани ръце, отколкото да им помогнат. Овчарите се оплакаха от несправедливото разпределение на субсидиите, особено на тези от обвързаната  подкрепа,  от трудността, с която достигат до европейските фондове.

В списъка с горещи теми, бяха пасищата и борбата с кметовете, които не винаги са на тяхна страна. Почти във всяко кътче на страната има проблеми с пашата на добитъка. Износът на живи животни е друга болка на животновъдите. Често този, който печели в тази верига, е посредникът, намесвайки се между животновъда и износителя. По този начин цената, която се дава на фермера, на този който е работил и харчил пари за отглеждане на животни, е подигравателно ниска.
Констатира се, че липсва солидарност и единство в сектор овцевъдство на  Румъния. С една дума – румънските овчари са разделени.

Отговора на Министъра бе: Не дойдох тук, за да ви дам популистки обещания или да ви кажа неща, които биха ви успокоили, дойдох тук, за да ви кажа истината. Има много стари и много нови проблеми. Тази година трябва да подготвим Националния стратегически план, как мислим и как искаме да изразходваме парите, които ще дойдат през следващите седем години от Европейската комисия за общата селскостопанска политика, така че искам да провеждам много задълбочена дискусия с всяка професионална асоциация, за да става ясно как се работи, какво не работи, как можем да подобри връзката между нас. Знам, че има много недоволства в системата.

Няколко дни след тази среща, излязоха нормативните документи за отпуснати 12 млн. евро за изграждане малки кланици в планинските райони и ревизиране Наредбата за преходната Национална помощ.

Източник:Кanal4.ro

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук