Информационните срещи започнаха

0

Време за прочит: 2 минути

Защо трябва да отделим два часа. Така започва наши материал отпреди няколко дни, относно срещите, които организира МЗХГ.
Защото в рамките на 120 минути ще научим много за директните плащания през 2020. Призовахме също фермерите да се включат активно по време на дебата. Това се случи. Изключително добре подготвени лектори начело с министър Десислава Танева, материалите са поднесени на достъпен език и възприети от присъстващите. И най-важното, активна аудитория с много въпроси от страна на фермерите.

Голямата зала в хотела, в който се проведе срещата, се оказа тясна да побере над 300 фермери от всички клонове на земеделието от Сливенска област. Дневният ред, обявен предварително, бе спазен стриктно, съпроводен с дискусия след всяка презентация.

Какви теми бяха засегнати.

 • Директни плащания – Кампания 2020
  – Нови моменти в условията по схемите за директни плащания;
  – Подаване на заявления;
 • Предстоящи приеми по Програмата за развитие на селските райони през 2020 г
  – Инвестиционни мерки;
  – Компенсаторни мерки;
 • Държавни помощи – 2020 г – актуално;
 • Нови моменти в законодателството в сектор “Животновъдство”;
 • Обща селскостопанска политика 2020 г.
  – Актуално относно преговорния процес на ниво ЕС;
  – Зелена архитектура;
  – Статус на стратегическото планиране;

Слушайки лекторите, останахме с впечатление, че този път при изготвянето на Националната стратегия, относно следващия програмен период, няма да има скрито-покрито. На няколко пъти министър Танева призова аудиторията да пишат по всички интересуващи ги въпроси:
– Има отворена страница в сайта на МЗГХ. Всичко, което ние ще получим като предложения от Вас, ще бъде преценено и всичко позитивно ще бъде включено в стратегията ни”- каза министър Танева, и започна с резултатите на Сливенските земеделци.
Областта е на второ място по отношение производство на мляко в страната. Има увеличение на ДРД и биволите. По отношение на прасковите и черешите, съответно 48%  и 10% от  градините са на територията на областта. 6% от говедата също се отглеждат тук. Все пак Сливенска област е една от най-малките в страната. Посочените данни звучаха и гордо, защото министърката е от Сливен.

За разлика от други подобни сбирки, когато лекторите говореха, а от седалките пляскаха, сега имаше много въпроси. Съществени и важни въпроси. Повечето от изказващите се бяха млади хора, бяха навлезли в материята  за да се борят за своето бъдеще.

С голяма сила се постави въпроса за нападенията на градините и посевите от животните. Министър Танева беше категорична в отговора си. Тропна по масата и каза, че в законодателството вече този въпрос трябва да го решат кметовете и БАБХ. Това е тяхно задължение, те трябва да се справят, защото ще има и санкции за тях. Продължението на този въпрос бе: – ние си плащаме пасища и ливади на общините, не е ли правилно с тези средства да се осигурява охрана на нашите посеви и градини и води борбата с такива недобросъвестни животновъди.

Последва въпрос, кой ще отговаря, когато се запали земеделски имот. Много важен въпрос, защото засега потърпевшите са собствениците на ливади, пасища и др.

Повдигнат бе и въпроса, защо е забранено да се палят стърнищата и за границите на имотите. Още повече, че науката казва, че по този начин се унищожават лаври, яйца и други вредни за растенията паразити.
Дискусията беше интересна.
Последва разяснение по промените в ЗМВД и регистрацията на малките животновъдни обекти от т.н заден двор. Също така бе съобщено, че ще се премахне критерият селски общини, които имаха голямо значение досега за събиране точките за определен проект.

Краят на срещата даде да се разбере, че през новия период парите трябва да отидат само при този, който произвежда.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук