Асоциацията за развъждане на Котленската порода овце – АРКПО, отличи свои членове

0

време за прочит: 1,5 минута

Една Развъдна асоциация, тази на Котленската порода овце, на своето годишно събрание отличи водещите овцевъди през 2019 г.

За овцевъд на 2019 г бе обявен Николай Къчев от гр. Сливен. Потомствен овцевъд. Натрупал много опит и знания от дедите си, сега той отглежда над 600 овце от породата Котленска овца и коне от Каракачанската порода. Стадото му е едно от водещите в асоциацията, разбирай и при породата. Негови, четири коча бяха взети в лабораторията на ИАСРЖ за да се попълни ген банката и осъществи съхранението на породата. Също така, женските шилета на г-н Къчев обраха овациите по време на Националната изложба в Сливен. Дори получиха и име – „балеринките”. Бяха страхотни – черни, с тънки крака, весели и любопитни. Само дето нямаха терлички и не ходеха на върха на копитата. И накрая, стадото на Николай е определено за кочопроизводно и произвежда годишно над 30 кочлета. Фермата е семейна и има само пастир.

За подгласник и най-близо до първия бе Николай Добрев от с. Мустрак. Стадото му наброява над 200 овце с отличен тип и визия на Котленската овца.

Изключително приятна е втората награда за млад овцевъд. Нея я получи Илия Илиев от с. Остра могила. Младо момче, с образование, но това не му пречи да е непрекъснато при овцете, защото стадото е семеен бизнес. Той, баща му и майка му отглеждат над 800 овце .

Наградата за новости и технологии по отношение на базата бе дадена на Хасан Ешерефов, който отглежда над 1000 овце, вече в почти хотелски условия.

За участие в изложения и спечелени награди бе отличена фермата на Фонд за дива флора и фауна –ФДФФ-Благоевград  /овцете се отглеждат в Котел/ с ръководител Емилиян Стойнов.

Наградите на всички бяха по един стенен часовник.
„Защо избрахме часовник. Искаме, ставайки сутрин рано за да отидат при овцете, нашите фермери да погледнат часовника, да видят визията на Котленската овца и вървящите стрелки и се уверят, че времето за овцевъдството не е спряло. Точно обратното, то работи за него, работи за техните семейства и разбира се за просперитета на Асоциацията на Котленската овца”

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук