Топ статия: Мляко, синтетика, търговия, контрол

Както му е реда, всяка година „избухва по една бомба” по отношение качеството на млечните продукти. Следват няколко дискусии по телевизиите – все пак си е сензация да не се знае какъв е произхода на мазнината в обявеното на етикета сирене от краве мляко. Е, поне разбрахме, че вместо сирене си хапваме по една половинка вода и ако имаме късмет може дори и да е минерална.

В този бизнес в една количка са производители, преработватели и търговци. Някъде в миманса са потребители и контролните органи. Асоциацията на потребителите, се явява, като главен герой в началото на „театъра” и след това изчезва зад завесите. Търговците играят главната роля, но те са сложили шапка невидимка. И правилно. Разбрахме от едно изказване, че те прибират до 40% от стойността на продукта.

През последните дни отново разбрахме, че има хванати партиди сирена неотговарящи на изискванията. Както се казва,  идва време, когато картите падат и всичко започва да си идва по местата. Чухме (по една телевизия) две изказвания на двама представители на ръководството на Съюза на млекопроизводителите в България. Прави им чест, че бяха наистина точни и искрени. Преди това чувахме само гласа на млекопроизводителите. Надяваме се да чуем шепота на търговците, удар по масата от контролните органи и анализите на Активните потребители.

Но да започнем подред.

Да започнем с фермерите. Те  алармират, че изкупните цени на суровото мляко са ниски. Определено е така. Последните данни показват, че при нас средната цена за кг сурово мляко за януари е 31.8 цента, а средно за ЕО е 35.56 цента. Под нашата цена са само Литва, Латвия, Естония и за първи път Португалия.
Към това се прибавя нашата неготовност по отношение организацията на производството по фермите, плюс ниската средна продуктивност от крава, която за поредна година няма да може да мине 4000 кг.
Съвсем нормално, следва високата себестойност на млякото и съответно фалит на фермата. Самите фермери разбраха, че модула в момента за да си над вълната е да отглеждаш над 100 крави. Само в тази категория се бележи ръст от 8% за една година. Всичко това води само до едно – намаляване производството на мляко, но на пръв поглед не е така. И за 2019 г „рапортуваме” по-големи количества обработено мляко в мандрите от 2018г. Намаление има при производството на овче, козе и биволско мляко. С общо производство от 38 000 т, което е по-малко от миналата година и обидно малко, като  производство.
Следва въпросът:
Къде отива отчитаното мляко над 300 хил. тона обявено за изхранване на домакинствата на фермерите, продажба от фермата и продажба за изхранване на животни. Една част от млякото се купува наистина на никакви цени, но това е мляко от ферми, които не участват в модул мляко и съответно млякото им става само за производството на дългозреещо сирене.

Следват мандрите. И те проговориха, защото яйцето им опря до някои нежни части. Основната причина е, че няма мляко. Да намериш мляко с добри показатели и в по- големи количества  си е направо щастие. Не случайно и цената за такива ферми чукна вече до 80 стотинки за кг. Когато няма мляко и на високи цени, както е сега в Европа, какво правиш. Търсиш заместители и то, колкото си може на по-ниски цени. Другите въпроси, вредни ли са за здравето, променена ли е рецептата, вярно ли е съдържанието на етикета, това не е толкова важно.

Последно разбрахме, че сега  главната  ролята е на водата. Дори растителните мазнини отиват вече на втори план. Оказва се, че вода с добавки и сухо обезмаслено мляко също може да стане сирене. Тези шербети, които се появяват с етикет сирене и са с много по-ниска себестойност от нормалното сирене, съответно подбиват цената на производители, които работят по БДС. Тогава пред тях има две алтернативи – едната е да продадат мандрата – вече има продадени мандри от коректни производители и другата е и те да станат алхимици и да забъркат чорбата. Вероятно борбата между коректните и тези, които произвеждат менте продукция тепърва ще се задълбочава. Новите технологии за правене на менте сирене са по-добри от тези с палмовите мазнини и съответно с по-добра печалба. Не случайно, някои от коректните млекопроизводителите говорят за 50 000 лева първа глоба при откриването на фалшиво сирене и при втори случаи – затваряне на мандрата, а не фирмата. За цената на сиренето е ясно – при цена на млякото от 70стотинки, не е реалистично цената от мандрата на сиренето да е под 8 лева.

 Идва и реда на търговците. Щом си мълчат, значи са добре. Как няма и да са добре, като от организацията на млекопроизводителите, казват, че някои път техния дял стига до 40% от стойността на продукта. Не е реалистично да продават сирене на промоция в цялата страна, например по 5.50 лв при реална себестойност от 8 лева, както казват производителите. Тук става дума за тонове сирене. Ако продукта не е коректен, това означава двоен удар за потребителите – финансов и здравен.

Контролния орган, и при него се случват интересни неща. Обикновено нарушенията се откриват, когато при проверките присъстват Активни потребители. Интересна е и тази проверка. От осем проби, първите три изследвани, първият ден – проблемни. Другите пет на другия ден коректни /така се казва в бюлетина/. Много интересно, как така некоректните сирена се наредиха първи в редицата.
Опитват се да ни убедят, че фалшивите продукти намаляват през последните години. Ами как да повярваме, като разбираме, че лабораторията ни е с ограничен вид изследвания и много от най-важните вредни съставки не могат да се хванат. Оказва се и, че не са в състояние да определят големи санкции, защото законодателството по тези въпроси не е съвършено.
Имената на измамниците също се пазят, вероятно в заключени сейфове. Също така, някак унизително звучат изказвания по медиите, че БАБХ ще предаде резултатите от пробите на Активни потребители и те ще публикуват имената на сгрешилите. Пълен абсурд, ако това е вярно. Би било много добре, ако БАБХ, без инициативата на Активни потребители да открие некачествени продукти, да бие тъпана и обществото да разбере, че се върши работа. Сега се публикуват резултатите от проверките на страницата на БАБХ и до тука.

Потребителите – най важната халка от веригата, защото те дават парите. Ами най-нормалното е след още няколко изцепки на нашите млекопроизводители да преминат на отсрещния бряг, при вносителите. Досега, колкото и проверки да са правени нямаме уличени продукти с двоен стандарт. Каквото пише на етикета, това е вътре в опаковката. Млекопроизводителите трябва много да внимават. Идват нови поколения наши съграждани, които не са чували нито за Българското саламурено сирене, нито за кашкавал Витоша. Те искат да консумират чист и здравословен продукт, вкусен и полезен за организма.

Активните потребители – вършат си работата хората. Какъв е карйния резултат трудно научаваме, но са живеца, които държи контролния орган под напрежение. Интересно щеше да е, каква щеше да е картинката, ако ги нямаше. Скоро те нарисуваха и картината при Баничка със сирене. Картината е нарисувана с водни бой – от 15 изследвани банички със СИРЕНЕ, закупени произволно от различни баничарници, резултатите са следните: В нито една не е открито сирене, в 3 има извара, в 7 сиренето е заместено изцяло с палмово масло, а в четири частично. В последната проба Баничка със сирене, не е открито сирене.

Активни потребители обаче трябва да отговорят на въпросите, как става така, че при производство от 70000 т сирене, от което 20% се изнася /според млекопреработвателите/ и осигурени по 700 гр месечно средно на глава от населението, щандовете в магазините пълни, складовете пълни и хладилниците пълни. С уговорката, че вносните млечни продукти са равен процент на това, което изнасяме. И друг въпрос – как се формира цена от пет лева и 50 стотинки за килограм краве сирене в търговските вериги.

Накрая поздрави за г-н Зоров и г-н Присадашки за интервютата, които дадоха и внесоха яснота за това, което се случва в момента. Те искат да спасят сектор млекопроизводство и здравето на потребителите.

Михаил Михайлов

1 КОМЕНТАР

  1. като спим какво искаме от контролиращите да си съборят яслата ли а после от къде ще живеят ,с работата и професията са скарани отдавна

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук