Новини от комшиите: Гърция – Добра цена за овчето мляко

2

Време за четене: 1 минута

Миналата година цената  на суровото овче мляко  беше  71 цента, сега стартовата цена е 81 цента, съобщават от гръцката кооперация Амнос.

Независимо от митата, които сложиха САЩ за млечните продукти, гръцката Фета и козите млечни продукти се търсят. Складовете вече се изпразват и търсенето на суровина се засилва. Вероятно за това изиграха роля и влизането в сила на някои Наредби, които не позволяват продукта да носи името Фета, ако е изготвен от мляко внесено в страната или е приготвено в друга страна.

В съгласие с компанията Evrofarma, кооперацията  Aмнос  пристъпи към производството на  2 000 т овче и козе мляко през 2020 г. с други думи сключен е договор между производителите и преработвателя, като стартовата цена е 81 цента, което е с 10 цента в повече от миналата година.

По-специално, както предвижда споразумението, цената се определя от съдържанието на протеини в произведеното  мляко. За 0,01 овчи протеин при  конвенционалните овце ще се даде 0,015 евро, а за биологични овце 0,016 евро. По отношение на конвенционалните  кози за всеки 0,01 протеин ще бъде дадено 0,0145 евро, докато  при биологичните  е по-висок – по 0,0155 евро за 0,01 протеин.

Според председателя на кооперацията средният млечен протеин, произведен от членовете на кооперацията, е 5,45 в овчето мляко. Както се вижда от тези данни, средната  цена  ще е 81 цента срещу 71 през миналата година. Но ще  има производители, които ще получават до 90 цента за килограм мляко.

Договорът  накрая гласи, че през зимните месеци, които за овце са ноември, декември и януари и за кози ноември, декември, януари и февруари, ще има бонуси за производителя. При овцете бонусът ще бъде 10%, а при козите 20%.

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. Гърция не е като при нас там са обединени и единни и държат на цена на мляко и на живо тегло на животни тук се спасяваме по единично кои както може и докогато оцелее

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук