Как се избират разплодници

0

Прочетох с голям интерес споделеното от румънския овцевъд в статията:

Как се избират кочове

действително избора на коч, е най-важното от свършеното през цялата година. Коча може да те бутне напред, да даде криле на стадото, но и да му сложи прангите също. Навремето не беше трудно да си избереш коч. При производство на няколко десетки хиляди кочове, минали многократно през ръцете на селекционерите, обикновено лошото отпадаше. Избора на разплодник е изключително отговорна работа и въпреки това се случват интересни неща, за които искам да ви разкажа.

РА такива, разбира се, колкото искате. Спомням си, ходихме до племзавод Алгай за цигайски овце и изрично бяхме предупредени да опипваме кочовете и тестисите им, че предната година, колегите внесли няколко коча с по един тестис. Ветеринарният лекар от групата по цял ден опипваше тестисите на кочовете, които бяхме избрали за нас. Трябваше да изберем 40 коча, обаче ни харесаха 35. Другите не ги харесахме. Обаждам се до търговскито ни представителство в Москва от казахската степ – там се отглеждаше цигая. Докладвам на дежурния за проблема и той ми казва – “Момче, това е СИВ, има договор, избирате още пет”. “Ама няма да оцелеят по пътя, десетина дена е с влака” – репликирам. “Това не твой проблем” – ми отговаря гласът. Купихме ги, те пък взеха че оцеляха.

Другият случай е също много интересен. В началото на 90-те години, когато започна частният сектор, отиваме в Търговишко да купим едно мъжко теле за бик, за станцията в Сливен. Фермера, Милчо се казваше, беше докарал телевизията, няколко танцьори и първенците на селото. Влизаме, тази мощна група в обора при телето, което беше само в една клетка с една хранилка за овце и се подплаши, прескочи хранилката и си чукна тестисите в рамката ù. Съвсем нормално от болката ги е прибрало нагоре. Казвам на селекционерката, да му провери тестисите. Тя пипа, пипа ама няма никой. Обръща се към мене и казва – “Шефе май телето е вътрак, торбичките празни”. Собственика, който беше хванал телето, без да губи самообладание извика – “Ох, ох, мене опипваш”. Голям смях падна. Телето го купихме за станцията и стана един добър бик с име Коперник.

Купуваме пак мъжко теле за бик от Кюстендилското село Коняво. Къщата на байр. Да слезеш в двора минаваш през три етажа надолу. Видяхме телето. Супер. Фермера ни покани в кухнята. Имаше изпържени един лиген кюфтета и един лиген салата. Човека през цялото време ревеше и пиеше кюстендилска жълта. След това хвана юларчето на телето, прекара го през етажите на къщата до ремаркето, натовари го, настани го. Че пак като започна един рев бедна ви е фантазията. И това теле стана добър бик.

Историите със зайците са още по-интересни.
Имахме зайцеферма за Белгийски великан. Дойде време да потърсим нови разплодници и в един януарски студен ден – 10ºС отиваме на пазара в Стара Загора.  Там  само два заека от тази порода – големи, типични за породата, по 7 – 8 кг. Единия с типичния цвят на породата, другия черен. Викам си ,вземам и двата. Питам собственика, колко струват и той ми казва по 80 лева бройката. Казвам – вземам и двата. Сумата отговаряше на една средна пенсия. В това време, двама възрастни господа, които са се чудили два часа дали да дадат толкова пари, се обадиха – кафеникавия  е наш. Дадоха парите и взеха заека. Казвам на продавача – “Черния го вземам, но искам да му видя и опипам тестисите”. Той казва – “ок, торбичките пълни”, давам парите и вземам заека. В това време чувам единия от възрастните хора да казва – “Иване ние не му проверихме макарите”. Продавача ги чу /Майтапчия/ и казва – “Ами пито платено, да сте гледали, човека пипа и тогава купува”. И тогава започна една борба с този голям заек, двамата не могат да го обърнат да му проверят тестисите. Треперят им ръцете, бяха дали вече пенсията. В крайна сметка успяха и единия каза –  “Тука са, и са големи”. Другия, които беше дал парите, извади една селска кърпа и си избърса главата. Нямаше коса и при – 10ºС беше вир вода. След като си избърса главата, кърпата беше цялата мокра. че това са историите с тестиси.

Има и други такива за биците, но следващия път.

Михаил Михайлов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук