Агнилна кампания – раждането на агне

Най-важната кампания в овцевъдството е агнилната. Някъде казват агнене на овцете. Другаде се говори оагване на овцете, масово е прието агнилна кампания, по-важното е обаче да се получи здраво и жизнено агне.

Кампанията е важна, защото на практика тя дава началото на производството на месо, мляко и качествен разплоден материал. За да имаме всичко в това в изобилие, освен заплождането, добре минал сухостоен период, завършващ и с добре проведена агнилна кампания. За да се случи това, овчарят трябва да има познания по физиологията и анатомията на овцата и разбира се най-вече практически опит.

Преди известно време бяхме публикували една случка от агнилна кампания преди много години – по времето на АПК, в Котленския балкан стадата бяха от 330 овце майки и съответно овчарниците бяха пригодени да поберат тези майки с агнетата. В края на януари, в една снежна седмица отиваме до една кашла да занесем храна на овчарите. Влизаме, и виждаме. Овчаря, млад човек. Седнал на една бала сено, прегърнал три-четири агнета и реве като дете. В краката му още 3-4 агнета. Към това прибавете и блеенето на овцете. В стаичката в която живееше семейството, печката гореше и децата му-3-4 мургавелки, също бяха прегърнали по едно агне и плачеха. На човека му дали да гледа стадото дзвиски. Не му казали, че трябва да си направи боксове, че трябва да бележи оагнената овца и агнето. Човекът не беше отглеждал овце. Но го имаше живеца и завърши с голям брой при агнета при отбиването.

Процесът на агнене се е развил в продължение на хиляди години и повечето овце раждат обикновено без проблеми и нужда от помощ. Знаенето  на процеса на агнене обаче може да ви помогне да разберете кога една овца е готово да роди и кога може да се наложи да подадете ръката на помощ.

Целият процес на агнене се контролира от сложна серия от хормонални промени. Агнето е този, който решава кога е дошло време да се роди. Когато една овце се готви да ражда, тя прекратява да се храни. Също, много често иска да се усамоти в някои ъгъл на помещението. Вимето и цицките ще са набъбнали и пълни с мляко. Вулвата и ще е разширена, с отпусната мускулатура   Процесът на агнене понякога изглежда “объркващ” за майките, които са за първи път ще раждат.

Агненето е разделено на няколко фази. В първата фаза шийката на матката се разширява и родилният канал се подготвя за раждане. Тази фаза продължава приблизително 12 до 24 часа. В края на тази фаза ще се появи ясно белезникав секрет. Наличието на лигавичния секрет означава, че агненето е започнало. В следващата фаза контракциите на матката ще се увеличат.

С напредването на раждането овцете ще прекарват повече време в легнало положение настрани с глава, обърната нагоре.  В крайна сметка ще се появи голям “балон”  с „вода”, ще се пукни и изхвърли „водата” / околоплодна течност/.  По това време може да се усети върхът на носа и предните крака на агнето.
Агнето е родено.
Тъй като овцете често  раждат повече от едно агне, процедурата при раждане за всяко следващо агне е една и съща.

Последният етап от агненето включва експулсирането на плацентата. Обикновено плацентата пада от 30 до 60 минути след раждането на последното агне. Ако плацентата не бъде изхвърлена до 24 часа, може да има проблем. Нормално е овцата да изяде плацентата, защото инстинктите й казват да скрие доказателства за агнене, за да предпази потомството си от хищници. Плацентата трябва да се събере и зарови, за да се предотврати разпространението на болест и консумирането  от кучета.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук