Лесно ли се отглеждат кози

Време за прочит: 4 минути

След като прочетете този материал, ще останете с впечатление, че това е четиво за наивници. Едва ли не, вземаме козите и потока на изобилието ни залива. То е написано за фермерите на друга държава, държава в която процесите по европозацията едва сега започват.

В световен мащаб има около пет милиона кози от повече от шестдесет признати породи. Най- добрите млечни породи са Нубийската, Алпийската, Тогенбургската и Саанската породи. В зависимост от породата, козите имат различни характери. Най-спокойните се считат породите Тогенбург и Саанска. Ако не вземете предвид дружелюбния характер на Алпийските кози, заслужава да се отбележи, че те наистина не са послушни. Също така, се характеризират с постоянното желание да излязат извън разрешената зона.

Ако искате да започнете бизнес за отглеждане на кози, трябва да имате добре разработен бизнес план. И той трябва да включва няколко малки тайни. Има много рискове, но ако положите малко повече усилия в началото на „пътя”, имате всички шансове да спечелите достатъчно бързо.
От какви породи имате нужда?
Ако трябва да избирате между добри породи за месо и мляко, несъмнено изберете този вариант, който включва и от двете. Да, струва повече, но разходите ще бъдат осребрени с първо родените . Ако възможностите ви са ограничени и имате по-малко стадо, тогава е най-добре да се ограничите само до една порода. Изборът може да се направи изключително по ваша собствена интуиция и вкус.

Защо кози? Защо хората отглеждат тези животни ?
Разбира се, за:
1. Месо
2. Мляко
3. Често има търсене на козя вълна.

В процеса на организиране на бизнес в тази област трябва да вземете предвид няколко аспекта. За да може козите да се чувстват сигурни и здрави, ще ви е необходима подходяща територия за домуване. Всяка коза се нуждае от около четири квадратни метра пространство и пасище.

Храна за кози.
Козата трябва постоянно да получава зелена трева, сено и определени концентрати. Разбира се, бременната коза ще се нуждае от подобрено хранене. Трябва да знаете, че при никакви обстоятелства не трябва да се дава студена вода на козите. Поради тази причина трябва да оборудвате с допълнителна отоплителна система водния източник, който предоставяте. Козата има силно изразен майчински инстинкт. Още от първите моменти на раждането си тя разпознава бебето си и задължително го облизва. Така се ускорява процесът на отделяне на плацентата и подобряване на кръвообращението. Веднага след раждането е необходимо да се погрижите ярето да е на топло, в противен случай може да умре.

Ако искате да разширите бизнеса си, тогава ще трябва да извървите няколко пътя. Достатъчно е да посетите някои от най-големите магазини или супермаркети. Всъщност, предлаганата гама от кози млечни продукти е много малка. Поради това е възможно да се обмисли откриването на производствена линия за продукти от козе мляко. Тази идея наистина е много обещаваща, защото няма да ви липсват суровини. И ако тази опция не ви удовлетворява, можете да доставите млякото до близкия млечен завод, в зависимост от количеството, което можете да преработвате и след това да продадете. Ако имате по-малко количество мляко, можете да го докарате до местните жители или до най-близкия пазар на хранителни продукти.

Козето мляко като съставка за сапун.
Днес козето мляко често е част от домашния сапун. Това не е изненадващо, тъй като този продукт осигурява хидратация на кожата. Когато замените водата с прясно козе мляко в процеса на приготвяне на сапун, ще получите нещо ново. При нагряване, карамелизира захарта. Цветът на сапуна се превръща от бял в кехлибарен. За целта не трябва да позволяваме на алкалния разтвор да се загрява, докато добавяме козето мляко. За тази цел алкалната чаша трябва да се постави в студена вода. Ето тайната в приготвянето на домашен сапун!
Между другото, знаете ли, че:

Нужно е на организма около 20 минути, за да усвои козето мляко, докато кравето мляко се нуждае от 24 часа?
Козето мляко не причинява алергии, поради което се препоръчва на деца, тъй като е също така мазно и питателно, най-близкото по състав, до майчиното мляко.
Специалистите казват, че козето мляко предотвратява анемията и костната деминерализация, премахва слабостта и дава на организма силата да се бори с болестите.
Един литър козе мляко (в Молдова) може да се купи, като се започне от 86 стотинки .
Сапунът от козе мляко се продава за 2 евро / бройка и може да лекува кожни заболявания.
Козата може да се купи за над 200 лева, а ако е от честа порода к може да достигне и над 500 евро .

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук