Топ статия: Да спасим българското сирене

Време за прочит: 2,5 минути

През последните години успяхме да закараме до мандрите 600 хил.т мляко и да произведем 70 хил. т сирене или по 10 кг на човек. Но трябва да се има в предвид, че тука влиза и износа.
И въпреки тези скромни количества произведено сирене, магазините, хладилниците ни и мандрите са пълни със сирене.
Интересно нали.

В медиите се появи съобщение, за направена проверка на един от елитните пазари в София, където в едно магазинче са открити куп безобразия – няма охладителна витрина, продукта с растителни мазнини не е в индивидуални опаковки, сиренето нахвърлено в пластмасови тави, продава се сирене от една марка, а то е от друга. Нищо обаче засега не може да се направи.
Проверката е направена от активни потребители, което означава, че процедурата ще е много дълга, защото няма представител на контролния орган. Всъщност повтаряме едно упражнение, което се играе всеки месец някъде. Кой е търговеца и кой е производителя – не се споменават.
С други думи те вървят напред. Преди една година, една от най-големите компании във Франция пусна на пазара некоректни детски млека. Веднага името и се появи във всички медии по света и това и коства над десетина милиона евро.

Тук въпроса е колко такива магазинчета има в страната и какво се продава там.

Всички говорим за двойния стандарт. Досега обаче, въпреки строгите проверки на Активни потребители няма сведение за млечни продукти от внос менте. Всичко, което пише на етикета отговаря отговаря на съдържанието. Имаше само едно немско масло в което се разминаваше цифрата за съдържанието на водата с по-малко от един процент. Всички други нарушения бяха при наши продукти.

Подобни истории има и  с прословутите млечни продукти, произведени във фермата. Взехме си козе сирене, нерегламентирано разбира се и само след 20 дни от сиренето остана една пихтиеста маса, нещо подобно като медуза. Биволско мляко си купихме от един фермер – 4 лева литъра. Същата история, след няколко дни престой в хладилника, се получи нещо, като смес за детски балончета.

През миналата година в Русия хвърлиха много сили за да се нормализират нещата по отношение фалшивите млечни продукти. Попадайки под ембарго, спряха и вагоните със сирене и страната сама трябваше да си решава млечния проблем. Разрешението беше намерено бързо от някои бизнесмени, като напълниха рафтовете с млечни продукти менте. Процента бе стигнал до 30%. В името на гражданите, за опазване тяхното здраве, руското правителство взе крути мерки – вдигна  от 10 на 20% митото на растителните мазнини, внедри се етекирането, изключително строг контрол на техния контролен ветеринарен орган, софтуер за проследяване на продукта и още куп неща.

При нас нещата са доста интересни.
Фермерите, искат не искат започнаха да произвеждат мляко с по-добро качество. На практика, пак те са на дамара – проверка от Модул мляко, проверка от мандрата купувач, проверка от БАБХ.

Мандрите – на пръв поглед и там уж всичко е наред. Но вече имаме случаи, на продажба на мандра спазваща всички правила.
Защо. Отговорете си Вие сами.

Най-простия пример е, как във веригите се появява краве сирене на цена от 5-6 лева, докато в същия момент лидерите  на млекопроизводителите се мъчат да ни убедят, че себестойността на килограм сирене е между 7 и 8 лева. Интересно нали. Не става дума за продажба на промоция в едно магазинче. Става дума за продажба в десетки големи магазини в продължение на една седмица.
Вероятно ще последва увеличение в най-скоро време, на цените на продуктите, защото в света цената на сухото мляко по прогнози на анализаторите ще скочи.

И остават търговците.
Пак според млекопреработвателите, става ясно, че техният дял от цената на продукта може да достигне до 40%. При тази ситуация, отново в наведена поза са фермерите – при тях също се вдигат цените на консумативите, енергията, заплатите, десетките административни такси, фуражи и др. На практика са останали около 3500 ферми които произвеждат мляко, законни са и всичките участват в модул мляко.
За да имаме сирене ще трябва да си ги съхраним.

Вторият въпрос е дейността на мандрите.
Сигурно има коректни и некоректни. Все пак проверки трябва да има. Става дума за здравето на хората. Имаме около 240 мандри, имаме и 1000 държавни ветеринари, могат да си ги проверяват колкото искат. Другото за мандрите е, че митовете за българското саламурено сирене и кашкавал Витоша са минало. В момента производителите на млечни продукти в света се стремят да произвеждат, колкото може повече асортименти на млечни продукти. Наистина по-скъпо, но пазара е динамичен , вкуса на младите е друг, те дори не са чували за това саламурено сирене.

Ценообразуването също е много важен фактор. В момента у нас цените на млечните продукти са почти на ниво Гърция. Дори по цена кашкавала може и да ги изпреварваме. По-ниски са цените на прясно мляко от някои марки и едни кофички кисело мляко, поне така пише на етикета.
Това е проблем за много страни. Затова германците и холандците влязоха в двугодишен анализ подплатен с няколко милиона евро, да разберат всичко което става по веригата – производство на мляко, преработка, логистика и търговия, за внесат някакъв ред.
Интересно нали.

Накрая, обществото също трябва да се намеси при нередности, когато бъдат открити при млечните продукти. Защото, завършвайки този материал си отворихме хладилника и вътре се мъдреха кашкавал от Полша, сирене за мазане от Гърция, млечна салата от Чехия и синьо сирене от Франция. Остава да допълним и кефир и набора от млечни продукти ще бъде пълен.

Големият въпрос за всички е – КЪДЕ Е МЯСТОТО НА НАШЕТО СИРЕНЕ

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

4 КОМЕНТАРИ

  1. Всичко зависи от нашите държавници които трябва да защитават и интересите на народа и държавата и да ги отстояват пред ЕС и други държави на първо място да работят за народа и държавата и после за тях

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук