Нашият партньор сп. “Животновъдство БГ”: Интервю с Жан Полро за френската Вандейска порода овце

0

Здравейте, бихте ли се представили с всичките си позиции, с всичките си агажименти в овцевъдството на Франция?

Казвам се Жан Полро, животновъд-овцевъд съм, президент съм на Асоциацията Мутон Вандеен, вицепрезидент съм към Раас льо Франс на всички породи овце, освен това съм президент и на Франс женетик елеваж, т.е. президент на организацията, третираща развитието на овчата генетика във Франция.

Каква е структурата на управление на селекцията на овце във Франция?

Имаме станции, в които се подбират най-добрите мъжки екземпляри на породата и при спазване точно технологията на отглеждане те се измерват редовно и се оценяват всички качества. Освен това имаме стада под селекционен контрол, където редовно се правят всички измервания, за да се оценят първо средните качества на стадото, а след това и най-добрите от женските и от мъжките животни – и във фенотип, и в генотип. Така получаваме индексите. Ето напримиер това стопанство има индекс за плодовитост, тук индексът е 1,8 агнета средно за овца, а теглото на агне за 30 дни е 11,800 кг средно, когато са две агнета близнаци от една майка.

При Вас каква е формата на контрол, за да се получат добрите резултати?

Имаме селекционни органи за контрол и фирмени – от асоциацията органи за контрол, които се занимават съответно редовно с всички измервания. И за да направим сравнения между различните стопанства, имаме една обща спецификация, в която е указано кога, колко пъти и по какъв начин се правят съответните контролни измервания и това се спазва много строго от всеки животновъд.

Накратко може да се каже, че има голямо сдружаване между овцевъдите?

Никога не се сравняват качествата между различните породи, сравняваме само в едната порода и различните стада. За тази цел всеки овцевъд подписва една карта със съответните изисквания за породата, която е задължен да спазва стриктно, така че никога да не се отклонява от нормите за теглене, за мерене и т.н., за да има сравнимост.

Има ли случаи, когато някой не изпълнява изискванията на тази карта и ако има, какво се случва?

Контролът за качествата и постиженията при различните породи е външен, не е от асоциациациите, така че когато ние съобщим за проверка, която е безпристрастна, стопаните поемат своята отговорност. Има някои животновъди, които сами се контролират, но след тях минава селекционен на асоциацията орган, който да потвърди резултатите. Новият регламент на ЕС е в сила, така че асоциациите могат сами да осъществяват контрол и съответно да поемат отговорност за стадата си.

С Вандейската порода, от която имате собствено стадо, какви отношения имате в България?

Продадохме първото стадо в България през 2018 г. Един начинаещ животновъд хареса нашата порода, закупи 250 животни и ги отглежда в Сакар планина, при идеални условия. Два пъти ходихме там, много добре наддават, много добре се адаптира нашата порода – в отлични условия и с добри пасища. Убедени сме , че нашата месодайна Вандейска порода може в кръстоска да допринесе много за конформацията на месните породи и съответно за развитието на пазара на агнешко месо в България.

Какво бихте казали за другите породи овце? Например Ил дьо Франс имат добър опит в България от по-отдавна…

Вандейската порода, която се отглежда на пасища, е с много добри месодайни качества и конформация и е икономически по-изгодна от Ил дьо Франс, която е също много добра порода, но се отглежда в кошара и изисква усилия и много храна, като така излиза много по-скъпо.

Какво бихте пожелали на българските овцевъди, чрез списание „Животновъдство БГ”?

От една страна, в България има един огромен потенциал за развитие на овцевъдството и от друга, ние с Вандейската порода можем да допринесем за повишаване на качеството на месото, такова каквото се търси днес на френския пазар. Знае се, че след Брекзит Франция няма да може да внася агнешко от Англия, тъй като ще бъдат наложени високи мита и в този случай защо да не внасяме от България? Това е, което нас много ни интересува, тъй като във Франция само 40% от консумацията на агнешко месо е собствено производство.

Станислава Пекова, снимки Красимир Петков

Превод Мила Александрова

източник: Орало.бг

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук