Призива на един фермер – Възстановете любовта към професията

Ще ви представим възгледите на един фермер, който не е българин, но ще видите, колко е близо до нас.
Опитайте се да познаете, за коя държава се отнася написаното.
Също така, приемаме възгледите на всички наши фермери и симпатизанти, по въпросите на ежедневието, за проблемите, за трудностите, с които се сблъскват  ежедневно.

Темата е: Възстановете любовта към  професията – наречена фермер!

Уважаеми колеги, наследяването на фермата е мотивационен двигател за родителите. Семейният ни бизнес, също живее от този ентусиазъм и улеснява родителите ми, да издържат на трудните фази от успешния си професионален живот. Изпитвам голямо уважение към това, което те са направили.
След закупуването на фермата, през 1968 г., бизнеса постоянно се развива, благодарение на неуморният им труд.

Дайте увереност
Много от моите съученици, от началното училище, са фермери! Когато говоря с тях днес, те често казват: “За щастие, нашите деца не станаха фермери!”
Откъде идва тази крайна промяна? В много колеги забелязвам известна умора или отказване от професията. Това е причинено от голямото и много пъти крайно нарастване на неразбираемите правила и разпоредби. Чувствам се по същия начин.
Селското стопанство, което живее със и за природата, все повече се превръща в солидна форма на ограничения и директни механизми.
Земеделието се нуждае от свободата да реагира на времето, без да се налага да иска от Службите, разрешение за всяка една извършена операция във фермата.
Ние, фермерите, имаме отлично образование, което ни дава възможност да действаме според “добрата професионална практика”.
Политиците и обществото трябва да дават повече увереност на земеделските стопани, да възобновят ентусиазма на младите хора за тази професия!
В края на краищата, ……………./тук е името на държавата, от която е този фермер и вие трябва да я познаете / без фермери е като футбол без топка!

Кратко, точно и ясно се изказал този фермер. За съжаление чувстваме много болка и притеснение за бъдещето на професията фермер.

Тоня Мишева

 

1 КОМЕНТАР

  1. В съвременния свят потребителите все по-малко се интересуват как се произвежда храна. Важно да е евтино и в магазина. Виктор Орбан наскоро призова да се уважават селяните, защото те хранят населението. И е редно да ядем най-вече локална храна. Тогава ще има и уважение към професията. Регулациите и ограниченията – отделна тема.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук