Внимание въшки

От курс за обучение на фермери в Португалия.

През зимата, особено в по-старите и тъмни обори се натрупва повече влага и животните се разболяват по- често. Това се дължи не само на респираторните заболявания и диария, но и на паразитни заболявания . Едно от тях са въшките.

Подобни условия преобладават в много обори и не само през студената зима, но и през влажната пролет или есен. . При заразяване с въшки, говедата дават по нисък прираст по отношение на живото тегло. Например в САЩ фермерите губят около 126 милиона долара годишно само заради въшките. Това се дължи на по ниското живо  тегло при отбиване (при телета с въшки приръста е с около 120грама по нисък на ден/ Въшките  живеят по кожата на кравите и се хранят с кръвта им . Те прекарват целия си живот, от яйце до възрастен,върху едно животно. Ако напуснат гостоприемника, въшките не могат да живеят повече от две седмици.  За съжаление всяко стадо се контролира донякъде от тези паразити. Малък процент крави от стадото са домакин на малка популация, която може да оцелее от сезон до сезон. Когато условията са благоприятни, както казахме  женските снасят едно-две  яйца на ден, от които за един месец вече имаме възрастно животно.

Симптомите за наличието на въшки.
Болното животно е неспокойно, често и интензивно се чеши на огради, стени, дървета и всички други елементи на околната среда, които ще му помогнат да се отърве от нашествениците. След известно време по-голямата част от кравите в стадото показват подобни симптоми. Следващата степен на инфекция е видими големи, без косми петна върху кожата на животните.

Как може да се разбере, че въшките са нападнали стадото? Най-добре е да се разтвори космената покривка на тялото на кравата на предполагаемото място. Обикновено  където най-много се чеше кравата и там с просто око могат да се видят въшките, които са с размер на пясък.може и да се използва лупа.

Лечение
Най-важният елемент от терапията е  не се избира лекарство, а да не се изпусне нито едно животно от стадото при терапията. Достатъчно е едно животно да се скрие в ъгъла и ефекта от приложението на лекарството ще бъде пропуснат – след известно време проблемът ще се върне, ако това животно е било носител.

Има много средства на пазара за избавянето от въшките. Най- често се използват лекарства с които се накапват животните от  шията до опашката по гръбнака на животното.
И ако искаме да имаме здраво, стадо свободно от въшки, трябва също така всяко ново животно влизащо в обора щателно да бъде прегледано и дори профилактично обработено против въшки.

Големината на въшките варира от 0,5 до 5 mm на дължина. Те имат тесни глави и овални, сплескани тела. Техните антени са къси с три до пет сегмента, а челюстите им, които могат да се прибират в главата, са приспособени за пробиване и смучене.

Женските снасят по 20 до 100, рядко до 1000 яйца по космите  на животните. Ембрионалното развитие продължава от 4 до 12 дни като освен от вида зависи и от някои абиотични фактори. Ларвата преминава последователно през три възрасти.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук