Птичият грип – дали ще е следващото предизвикателство

2

За разлика от много други заболявания по животните, при Птичия грип ходът му е от Запад на Изток. След Полша, дойде ред на Унгария, преди няколко дни и огнище в Западна Словакия, където от три години го е нямало това заболяване. На 13.01 пък бе обявена за заразена ферма в област Марамуреш – Румъния, а от 15.01 започва клането и изгарянето на всички птици във фермата.

В Унгария вирусът е от типа H5N8 и е открит в голяма ферма за пуйки в окръг Комаром – Естергом, северозападна Унгария. Всички птици от тази ферма, т.е. повече от 53 000 пуйки, ще бъдат заклани. Ще бъдат приложени други превантивни мерки, като задържане на домашни птици в затворени райони в цяла Унгария, за да се предотврати разпространението на вируса. От същия щам вече има осем заразени ферми в Полша.

Интересно изказване е направил един румънски фермер.

– „Насочен ли е птичият грип в Румъния? Аз се опасява, че птичия грип, който е открит само в Марамуреш, ще към нас, както  в случай на АЧ по прасета. Не разбирам как вируса на птичия грип, открит по-рано тази година в Полша, дойде директно в Източна Европа, без дори да се разпространи сред другите западни страни.
Много се притеснявам и гледам едно нещо, което според мен е подозрително и трябва да бъде обсъдено. Преди 1-2 седмици бяха обявени огнища в Полша, преди няколко дни в Унгария и веднага Румъния.
Но този грип има зададен маршрут, идва с влак и отива от ферма до ферма? Твърде странно е, че той не отиде в страните близо до Полша, дойде в посоката на Румъния и следващата жертва ще бъде България.
Ние сме много притеснени.
Помислете какво бедствие ще бъде, ако удари фермите за разплод, защото купуваме ежедневно пилета от тях. Ако птичият грип удари тези ферми за разплод, вече няма да можем да зареждаме нашата ферма и ще се затворим. Ние сме на ниво фабрика, имаме  всичко, дори и  кланицата, имаме  600 служители. Ще успеем ли да ги задържим по-дълго, ако нямаме активност?  Това е бедствие.”
източник: libertatea.ro

 

 

 

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук