Новини от комшиите: В името на сиренето Фета – мандри и ферми в един отбор

1

Ясно е, че гърците мислят широкомащабно.
На 13.01 тази година в продължение на пет часа, над 50 представители на мандрите и фермерите – овцевъди и козевъди, обсъждаха необходимите документи за създаването на Националната междупрофесионална организация на Фета.
За арбитър участва и министъра на земеделието. Цяла Гърция, дори и САЩ периодично този ден получаваха информация за развитието на разговорите.

Представяте ли си. Вечните ”врагове” седнаха на една маса и след пет часа разговори, много обрати, разногласия, намеса на политическото ръководство на министерството на земеделието се роди – Националната междупрофесионална организация на Фета.
То нямаше и друг начин. Писали сме няколко пъти, че в Гърция се прие наредба, според която името Фета може да носи само сирене приготвено от мляко произведено в Гърция и направено в Гърция.

За да стане това, обаче трябва да има мляко. За да има овче и козе мляко, трябва да има животни и животновъди.
Така че, този път гордите мандраджии сведоха глава и в името на 400 000-те милиона долара, колкото са приходите от продажбата на Фета, и подписаха всички изискуеми документи.
В борда на управление влизат четирима представители на млекопреработвателите и забележете – петима представители на животновъдните организации. В Управителния съвет влизат 33 представители от всички участващи фракции.

Министърът благодари на организациите за реализирането на една идея, по която се работи десетина години. Първи се изказа Председателят на гръцките животновъди – г-н Певеретос

– За да ги вземем всяка година тези 400 000 млн долара и изнасяме Фета в 57 държави в света, трябва да сме заедно. Трябва да решим две цели – първото е да не допускаме внос на чужди млека, да произвеждаме качествено мляко и второто е – да излезем на още пазари, които засега не ни приемат.

Президента на млекопреработвателите Апостолопулус беше по лаконичен и каза:
– Работата предстой от сега нататък. Че сме основали тази организация беше големия Риф, но това не означава, че вече сме направили кой знае какво. Сега почваме да работим.

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук