Цената на млякото се вдига

4

Тази новина за съжаление не е за нас, а се отнася за Гърция. Преговорите за цената на овчето и козе мляко започнаха още през октомври.

На 13.01.2020 г, двата бранша на млекопроизводителите и млекопреработ-вателите, след десетина години преговори основаха Националната междупрофесионална организация на Фета. Това просто трябваше да се случи, за да се защити гръцкото мляко и сиренето Фета, което има статут на Запазен национален продукт.
Всъщност, това е последната възможност да се запазят над 10 млн. овце и над 2 млн кози, които се отглеждат от гръцките фермери. Да се затвърди производството на над 1 милион тона овче и козе мляко, произвежданото годишно над 120 000 т Фета, за да има постъпление от това гръцко сирене над 400 000 млн долара.
Не е малко нали.

Гръцките фермери сега казват, че след  години дълго чакане, цената на млякото се вдига. Засега е сигурно, че по-големите единици производители и организации на оцевъдите в някои области, където има повече мандри ще получат добра цена за млякото си. Вече са сключени споразумения с някои колективи на фермери в Тесалия и Янина, където цената ще бъде с 8 цента по-висока от миналата година и ще стигне до 90 евро цента.

В момента се отчита намаляване запасите с Фета, прогнозите показват, че производството на овче мляко ще падне с 20%, което кара мандражиите да играят на сигурно и още отсега да сключват договори на по-високи изкупни цени.

Преработвателите също са притеснени от това как ще се развие тази кампания. Един от техните лидери казва: –  че за тази година договорите  с фермерите са на цена от 86 до 88 цента за килограм овче мляко и 64 цента за козето. По отношение на качеството, мляко с липопротеини около 11.5-12%  цената е нагоре. В момента виждаме, че ще има спад на млякото с 10-15% и трябва много да внимаваме. Имаме информация също, че доста фермери са заплодили животните си по-късно за да направят икономии от разходи през зимния период. Така че, сега е много важно каква ще е пролетната паша – като качество и количество.

Горе цитираните цени са двете области и за кооперативи, които могат да дават по-големи количества мляко. Големите мандри искат да получават по-големи количества мляко и ще плащат по-висока цена. Разбира се при сключен договор. По-малките преработватели трудно сключват договори и обикновено те купуват млякото от по-малките производители. На много места в Гърция цената е била 73 цента за килограм, сега тя се очертава да бъде 77 цента.

Извода е, че в различните области има вариране на цената според много условия. В Северна Гърция обикновено цените са по-ниски. Докато в Тесалия при производството на минимум =№т мляко, цената ще е над 85 цента. В Кастория цената се доближава до 80 цента, но там работят няколко мандри и всяка иска да закупи повече мляко.

В района на Месотопос базовите цени миналата година при козето мляко са били 40 цента, но сега се сключват договори и на 55 цента. Подобна е и ситуацията с овчето мляко от 70 на 79 цента.

Договарянето продължава, но гръцките овцевъди смятат, че след няколко години цената на млякото ще достигне себестойността си.

Тоня Мишева

4 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук