Разказът на един полски овцевъд

0

Производството на овце в Полша бавно се възражда след дълги години на срив. Обаче е още много рано да се говори за връщане на голямата славата на полското овцевъдство. Все пак програмите за подкрепа на животновъдите през последните години са работили добре и вече има ферми, в които се отглеждат овце за месо и за вълна.

Месна полска овца

Какво разказва за ситуацията в момента, полският овцевъд Кшиштоф Коморовски

– Когато поех овцефермата, която бе наследник на Земеделската производствена кооперация в Далешинек, там имаше по-малко от 300 овце, отглеждани с много ограничен достъп до фураж. Въпреки, че тези животни не са взискателни по отношение на екологичните и хранителни условия, все пак трябва да се спази някакъв минимум за тяхното съществуване. По това време овцевъдите по-скоро се отказаха от отглеждане на животните.

Черноглава полска

Както домакинът подчертава, работата по отглеждането на овце е трудно да се модернизира и механизира, а изисква преди всичко човешки труд. Но въпреки всички трудности той се заема да промени нещата и работи усилено по въпроса. В модернизираната му ферма храненето се извършва с помощта на техника, благодарение на което натоварването вече е намалено. А това е важно, защото днес в той отглежда около 1000 майки. Половината са от породата Местна полска, а другата половината е Меринос от стар тип.

– Модернизирахме и системата за напояване, така че животните да имат достъп до чиста и прясна вода по всяко време. Разменихме металните корита за такива, направени от пластмаса, които лесно се изпразват и мият. Те имат вграден поплавък, така че винаги да има вода в тях. В същото време той е капсулиран, за да не го унищожат овцете – казва Кшиштоф Коморовски.

За търсенето на агнета, какво да ви кажа.
Мериносовите са овце с добра използваемост на вълната и месото. Те са животни с ниски изисквания към храненето, пригодени за оборно отглеждане и пашечно такова. Породата от Месна полска също не е претенциозна и е лесна за отглеждане. За чифтосването се използват около 30 коча.

Пускаме животни на пасището през март или април. Използват го до октомври. Специален подслон ги предпазва от дъжд. Плодовитостта е на ниво 1,55 агнета от овца. Така от 1000 овце майки, над 1500 агнета излизат за продажба. Опитваме се да контролираме заплождането, така че агнетата да достигнат до пазара по време на Коледа и Великден, защото тогава има най-голямо търсене – казва домакинът.

Пазара на агнетата е главно за Италия. Най-добрата цена е за екземплярите от 18-22 килограма. Следващият ценови диапазон са агнетата с тегло 22-25 кг, а последните 25-30 кг. В момента получаваме между 50 и 60 ‎€ за агне.

– Датчаните от своя страна предпочитат по-тежки екземпляри, над 30 кг телесно тегло. Може да се каже, че се усеща повишеното търсене на агнешко месо, но получените за него цени не позволяват да се печели от производството на овце. Без субсидии просто би било неизгодно – казва Коморовски.

Според домакина, ако субсидиите за овце бъдат махнати, това на практика би заплашило с крах на земеделието, защото в момента продажбата на агнета едва покрива производствените разходи. Само със субсидии може да се инвестира в сгради или развъден материал. При консервативните породи можете да получите финансиране от ЕС в размер на 85 ‎€ за брой овца. В допълнение, 25 евро на брой се субсидират от национални фондове. Те се получават от фермери, които отглеждат овце поне 3 години. Разбира се, животните трябва да отговарят на изискванията на отделните породи.

– Ако надвишим определена популация овце в даден регион, плащанията ще бъдат прекратени. В цяла Полша имаме над 8000 броя от Месна полска, и ако те надхвърлят 10 хиляди единици няма да бъдат субсидирани – казва домакинът.

Мерино за вълна
Според Кшиштоф Коморовски възможността за продажба на месо от фермата би била много полезна за развитието на овцете. Построяването на професионална кланица е твърде голям разход на всяка ферма от малък или среден тип. Дори и да купувате животни от други фермери. В момента животните се изнасят в чужбина, а по-късно месото се връща в полските магазини. Това го прави космически скъпо и неизгодно за купуване.

В оборите животните се държат върху дълбока постеля. Овцете използват всички фуражи много добре, наред с други като царевичен  и ръжен силаж, пулпа от цвекло, моркови. Използват се и отпадъци от изсушаване на царевицата, които съдържа 9% протеин и се тества за съдържание на микотоксини.

При мериноса   от всяка овце се получава по 3 – 4 кг вълна.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук