Лигитимност

0

Документа за удостоверяване на самоличността в ЕО е личната карта. Такава е длъжен да има всеки български гражданин навършил 14 години. Освен да притежава лична карта, всеки неин притежател трябва винаги да я носи в себе си. В противен случай, го чакат доста солени глоби. Глоба до 300 лева може да плати всеки, който при проверка не представи документ за самоличност. Всеки представител на полицията има право да изиска удостоверяване на самоличността с документ –лична карта или международен паспорт. Несъстоятелно е оправданието на хората, че от страх да не бъдат обрани от джебчии,  не носят в себе си личните си карти.

Правилното съхранение и опазването на документите за самоличност е персонална отговорност на всеки притежател на документа. Ако някой загуби личната си карта или бъде обран, трябва по най-бързия начин да сигнализира за това в полицията.Съществува алтернатива за тези, които не желаят да удостоверяват самоличността си с този документ. Тогава за проверка на самоличността може да бъде ползван паспорт за пътуване в чужбина или шофьорска книжка. Ако обаче лицето не носи в себе си никакъв документ за самоличност може да се наложи да бъде отведено за справка в полицията и дори да му бъдат взети отпечатъци. Ако загубите или унищожите документ за самоличност, глобата е от 20 до 150 лева. Ако сте жертва на джебчии, трябва да посетите най-близкото до инцидента РПУ, където се дават пълни обяснения за случилото се.

От полицията съветват да не се лъже, когато един документ е изгубен или унищожен поради небрежност с довода, че е бил откраднат, тъй като и в тези случаи може да има определени последици. Контрольорите от градския транспорт също могат да поискат лична карта, за да съставят акт на нередовен пътник. В тези случаи обаче всеки може да поиска от служителя на градския транспорт да се легитимира с всички нужни документи, а дори и да отиде с него до управлението, за да се докаже дали това не е контрольор-менте.

Глоба от 20 до 150 лева ще плати всеки, който не е спазил срока за подмяна на личните документи и се легитимира с невалидна лична карта или международен паспорт, пише “Монитор”.

От Министерството на вътрешните работи напомнят, че крайният срок за подаване на заявление за нова лична карта е 30 дни след датата на изтичане на валидността на документа. Затова е необходимо гражданите да предприемат необходимите стъпки за подмяна, преди да е изтекъл съответният документ. Това ще им спести и стоенето с часове пред гишетата на „Български документи за самоличност“. Санкция се налага и на всеки родител, който не е направил необходимото да издаде лична карта на детето си. Родителите на дете, навършило 14-годишна възраст, са задължени в 30-дневен срок от навършване на възрастта да подадат заявление за издаване на лична карта. Заявлението се подава в присъствие на детето и на един от родителите.

Погледнете кога Ви изтича срока на валидност на личната карта и международния паспорт и ги подменете в срок.
МВР

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук