Проблем с мобилните кланици

Няколко пъти вече писахме, че в Нидерландия и Германия върви проект за клане на животни по фермите използвайки се мобилни кланици. ..

Мобилна кланица – какво е това чудо

В края на миналата година министър Карола Шутен /министър на земеделието на Нидерландия/ е дала разрешение за изпитване с четири мобилни автомобила за клане в Северна Холандия.
Досега в една от подвижните кланици са заклани 1 267 говеда. В тези кланици се колят животни, които не могат да транспортират. Това са животни, които от гледна точка на хуманното отношение към животните не могат да бъдат транспортирани до кланицата. Обикновено такива животни имат проблеми с краката и или тазови увреждания.. Програмата е вървяла нормално, до когато няколко ветеринарни лекари от държавната служба не са внесли документ до парламента в който заявяват, че животните страдат ненужно при клането в мобилна кланица.

В тази връзка се налага министърката да напише писмо до парламента и да внесе яснота по отношение на мобилните кланици. Съвсем ясно е, че тя ще защити своите фермери, защото в писмото се чувства лобирането за големите кланици, които искат да държат монопола при клането.
В своето писмо, министърката е категорична, че не е необходимо да се прекрати този проект, който ако окаже успешен, ще е в голяма помощ на фермарите.

Всички животни, които са представени за клане в кланицата, включително тези, зашеметени във фермата от мобилния отдел за клане преди убийството, са прегледани от ветеринарен лекар.. След смъртта на животното, отново се извършва оглед на трупа и едва след това доктора дава становище за предзназначение на месото. Ако има неподходящо такова за консумация от хората, не се допуска в хранителната верига.. С животните, предлагани на мобилна кланица, освен отделен случай, няма клане по необходимост.. Животните се предлагат, тъй като не са транспортируеми. Не транспортируемите животни са такива, които от гледна точка на хуманното отношение към тях не могат да бъдат транспортирани до кланицата. Помислете за проблеми с краката, което прави транспорта за тези животни болезнен. Или помислете за или тазово увреждане при раждане. ” RTL News

3 КОМЕНТАРИ

  1. Снимката е подвеждаща – действащите мобилни кланици в западна Европа са с по ТРИ тира. Изследванията показват, че няма реална редукция на стреса за животните. Според фермери от Швеция, с които разговарях, постигнатата цена на живо тегло с мобилна кланица е дори по-ниска, отколкото с класическа – това в страна с близо два милиона говеда и с четири стационарни кланици и една мобилна.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук