Михаил Михайлов: Животновъдството – една годината мина, започна новата

Един наш политик ми каза – “За да има настояще и бъдеще, трябва да се знае историята”.
Китайски бизнесмен допълва – бъдещето не е утре, а днес. Великият римски философ Цицерон завършва  Никога не започвайте да спирате, никога не спирайте за да стартирате!

Вече в исторически план може да се говори за изминалата 2019 г. Сега ще трябва да се изчака статистиката да ни представи данните от производството през миналата година в пълната гама от икономическа, търговска, производствена информация за да се почнат анализите.
Анализите вероятно ще бъдат трудни, защото информацията е малко и неясна.
В периодичните справки, например трите вида млека – овче, козе и биволско се дават в една графа. От догодина в тази графа ще влезе и магарешкото мляко. Има информация, че в магазините на Сливен може да си купите от това мляко.
По същия начин, месото от пилета и зайци е в една графа. Дори някой се беше опитал да направи анализ на тези производства и дори се цитира, че заешкото месо се увеличава, а  то няма зайци.

Какво се случи през миналата година.
По отношение на исканията на фермерите, сякаш Министерството изпълни всичко, което беше договорило. Разбира се, че всички искания не бяха удовлетворени, но като срокове, цифри, нещата са добре.

Друг е въпроса, че месодайните направления взеха по-ниски субсидии. Същото важи за най-тежкия сектор в животновъдството – млекопроизводството, където има намаление на субсидиите при животните под селекционен контрол. Ако погледнем производството, определено можем да кажем, че фермерите са длъжници на обществото. При кравето мляко, вероятно производство ще бъде увеличено, макар и малко в сравнение с 2018 г.

От окончателните справки, обаче се оказва, че едно количество мляко от над 30% от общото количество мляко е останало по фермите – за изхранване на семейството, продажба от фермата и изхранване на животни. Дори и да е така, си е направо сива икономика.
От месодайния сектор заявиха, че над 70% от производството също не се знае къде отива. По същия начин стой въпросът с агнетата и яретата. Следствие на това идва и неравнопоставеността при земеделските производители.

Не се свърши нищо и по себестойността на млякото, по програмата за изкупуване коректно на овчето и козе мляко. Това важи и кравето мляко.
Лошото е, че въобще не се говори затова. Докато в Европа, се спукаха да правят срещи, дебати, проекти за да запазят и увеличат изкупните цени на суровото мляко.

През миналата година у нас се случи и най-лошото – влезе заболяването АЧП. Визията е, че все още не можем да се отърсим от първия шок и продължаваме сякаш  да не можем да се предпазим както трябва. Няма спор. Ветеринарите са в патова позиция и трудно ще влязат в час. Надеждата им е в ЗВМД, но и той боксува по ред причини. Ясно е, че ако не се размаха “маламашката” нещата по ветеринарните изисквания няма да се подобрят.

Какво можем да очакваме през 2020 г.? Реформата на общата селскостопанска политика, която ще бъде договорена тази година, остава водеща. Предстой решението за нивото на селскостопанския бюджет в рамките на бюджета на ЕС. Последиците от Brexit стават очевидни и не на последно място в икономическата рамка, остава въпросът на въпросите за млекопроизводителите.

 Защитата на климата и дигитализацията са основните проблеми на новата комисия на ЕС. Две области, които имат пряко значение за  производителите на мляко. Защитата на климата преди всичко ще разпределя бюджета на ЕС. Според искане на Европейската комисия, една четвърт от целия бюджет на ЕС трябва да се изразходва за климата и околната среда. В бъдеще селскостопанските и структурните субсидии трябва да бъдат обвързани по-тясно с мерките за защита на климата, за да се постигне неутралитет на CO 2 .

Стопаните в Европа отдавна обмислят опазването на климата и активно работят върху решенията. По време Зелената седмица в Берлин, този месец фермерските организации ще представят своя доклад в тази връзка. У нас, без да се обиждат ЗП, повечето от тях не са чували за опазване на климата, въглеродния двуокис, глобалното затопляне, емисиите и др. Всичко за тях приключва – да ни са даде де минимис, че температурите бяха много високи и тревата изсъхна. Обществото също не гледа кой знае колко с добро око на ЗП. Медиите, пък и институциите непрекъснато ни заливат с едни милиони и милиарди и хората, които нямат общо със село смятат, че фермерите са богопомазани. Няма го контакта с обществото. Това го направиха в много Европейски държави.

Михаил Михайлов

Пожелавам ви на всички щастлива нова 2020 година.

Михаил Михайлов
Изп. Директор на НСГБ

 

 

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук