Породата Мерино

В нашата статия

Руското овцевъдство

поместихме снимките на три коча. Доста наши читатели ни писаха , че снимката е фотошоп /така се изразяват те/ и оказват недоверие, че има такава животни. Ние също имахме у нас не по един, два екземпляра. Поне по стотина от тънкорунните породи. Тази порода Мерино, е използвана най-малко, в сравнение с Кавказката, Асканииската и Ставрополската порода.

Мерино е порода, която  позволява на земеделския производител да получи скъп пух и вълна. Какви са особеностите на породата.

Характеристики на произхода
Всъщност мериносът е порода, която е отглеждана в Испания през Средновековието, поради което има испанско име. Такова животно се счита за представител на фино руно, тъй като, като се имат предвид характеристиките на вълната, може да се отбележи, че това е с меко и тънко влакно.
Ако сравним тези животни с други представители овце от месни породи, Мериното дават много вълна. Породата Мерино е създадена за първи път в Испания през далечния XIII век. За да се получи добра порода, кръстосани са овце от Северна Африка и Близкия Изток. До XVII век жителите на Испания се считат за истински монополисти в тази област, но още през XVIII век целият износ е забранен, а за изпълнение на подобни действия е наложено смъртно наказание.
Представителите на овцете Мерино са били използвани за разплод в чист вид или са били считани за животни, които могат да се кръстосват с друг вид, за да се получи нов представител на тази категория.
Естествено, чрез кръстосване на подобни овце с други, беше възможно да се получат продуктивни животни. Днес представителите на сорта са много често срещани: те могат да бъдат намерени на всички континенти на земното кълбо.

Качество на вълната
Такова животно като Мерино е ценно сред другите представители на овцете поради уникалната вълна, която е висококачествен и деликатен продукт. Ако сравним човешката коса с косата на това животно, втората ще бъде няколко пъти по-тънка, но и няколко пъти по-здрава. Поради това сортът принадлежи към фино руно.

Мериносова вълна
Подобна порода овце има най-тънката и ценна вълна на холката. Ако погледнем колко се оценяват такива суровини и кой има най-ценната вълна, то австралийският и новозеландският меринос са в този списък. В този случай характеристиката на вълнената покривка на мериносовата овца ще бъде следната:

• Можете да усетите специална топлина;
• мека и приятна при допир;
• отлични хигроскопични показатели.
Въпреки факта, че вълнената козина от Мерино се цени за качество, не трябва да забравяме, че от такова животно можете да получите 4-5 пъти повече завършена тъкан, отколкото от всяко животно от която и да е друга месна порода. Освен това цялото облекло, направено от такива суровини, никога няма да мирише на човешка пот.

Отличителни черти
Характеристиките на породата Мерино включват:
• непретенциозност на Мерино при напускане на стадото ;
• доста лесна приспособимост към различни климатични условия и температурни условия;
• висока степен на плодовитост, което не може да се каже за други породи;
• отличен пренос на топлина между тялото и околната среда.

Мериносите са овце, които позволяват днес да се сдобие с руно с добро качество с отлична хигроскопичност. В същото време овцете от Мерино имат толкова гъста и плътна покривка на руната, че е трудно да се види дори муцуната зад нея.

Най-често срещани видове
Има приличен брой сортове от описаната порода. Разнообразието от представители на породите меринос всъщност е доста голямо, но сред тях могат да се разграничат само тези, които най-често се срещат и съответно се отглеждат у дома. Тези типове включват следното:
• Съветски мерино;
• Алтай;
• Jalgin Merino;
• Испански.
И това не е целият списък.
Мериносът в съветски стил е бил отглеждан на територията на бившия СССР за придобиване на вълна, а след това и месо. В наши дни човек може да срещне тези животни най-често в Сибир, Ставрополския край и Дагестан. Благодарение на детайлната и висококачествена работа на животновъдите, които работиха усилено за славата, беше възможно да се получи доста подобрена порода с отлични показатели както на вълна, така и на месо. В същото време агнетата тежат около 50 кг, а възрастните овце Мерино – около 110 кг.

Съветски мерино
Въпреки факта, че мериносите се считат за фино руски животни, за една година от един коч могат да бъдат настригани около 15-20 кг вълна, а от овца – около 7-8 кг. В същото време този вид се радва на особена стойност. Те са добри преди всичко, защото имат доста силна телесна конституция.
Плодовитостта също е на високо ниво, тъй като сто възрастни могат да родят 150-170 малки.
Разглеждайки многобройните снимки на мериносите, можем уверено да кажем, че това е невероятно разнообразие от агнета. Но всеки, който поне веднъж е държал в ръцете си мериносови вълнени предмети, може да каже с увереност, че са добри.

7 КОМЕНТАРИ

  1. Nyakoi ot snimkite sa ot Australia a v statiyata ne se spomenava nishto za Australian Merino. Avstraliicite imat nai-golemiyat broi i nai-skupite Merino v sveta. Tceni okolo $20 000/koch sa napulno normalni za elitni razplodnici.

  2. 0,5-0,6лв може би непрана, поне така беше преди няколко години, сега не знам

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук