Какво видяхме при гръцките колеги

4

Преди Коледа, решихме да посетим нашите приятели говедовъди от Комотини и Кавала. Празничното настроение ни задържа малко на фермите и повече на кооперативните пазари и кафенетата.
За селата какво да напишем. Посетихме едно село до Дойрнското езеро, където нашите славни деди са направили на пух и прах многобройната английска армия. Селото се казва Мургес или на български – Черничево. Основно е застъпено овцевъдството, защото терена е пред планина и има пасища. В ниското се отглеждат млечни овце.  Кръстоски на Хиос с Източно – фризииска овца. Доенето обикновено е механизирано на импровизирани доилни инсталации. Оборите са новопостроени помещения, които нямат нищо общо с бараките и навесите с тенекия отпреди десетина години.

Но, пътувайки, все още може да се видят тези първични овчарници. Обикновено стадата са от около 200 овце за да могат да се отглеждат от двама члена на фамилията. Много често баща и син.
Посетихме една ферма в селото. Фермата беше извън очертанията на селото. Вътре всичко беше приготвено за агнилната кампания. Поне десет бокса, готови, прокари за овцете, боксове за групите, хранилки за агнетата. Разбира се вода и люцерново сено от най-доброто качество. Собственика ни каза, че вече 100 агнета са му капарирани за Великден.

След фермата седнахме в селското кафене. Забравих да кажа, че всички къщи в селото бяха замазани и боядисани. Животни, от рода на кокошки, патки, зайци може да се отглеждат само в последния ред къщи на селото.

В кафенето, нашите домакини-фермерите ни разказаха за срещата си преди няколко дни в Министерството на земеделието на Гърция. Независимо, че сега е времето на празниците, животновъдите държат непрекъснато да напомнят за себе си и да искат нещо от управляващите. След срещата, представителите на няколко животновъдни организации са внесли и официален документ със свои искания до министър председателя на Гърция. Всъщност тези действия ги налага предупреждението  на банките, че ще пуснат на търг дори жилищата на задлъжнелите животновъди. Животновъдите обаче искат да продължат да отглеждат овце и да произвеждат стокова продукция. Само от продажбата на сиренето Фета се получават 400 милиона евро годишно.
Някой може ли да каже от нашето овче сирене, колко милиона евро получаваме ние. По статистика сме произвели миналата година по малко от 8000 т овче и козе сирене и се равняват в най-добрия случаи на 80 млн.лева или 40 млн. евро.

Гръцките животновъди искат също къщите им и оборите да бъдат защитени и да не се разпродават. Също така, искат да им бъдат опростени 80% от заемите взети за животновъдството, а останалите 20% да бъдат изплатени след 20 години при фиксирана лихва от 1%. Това се налага поради увеличение на производствените разходи до 150%, а в същото време изкупните цени са паднали с 50%. Всичко това кара много фермери да напускат сектора. Най-тежко е при говедовъдите, където от над 8600 ферми през 2003 г сега са намалели със 67%.
Накрая фермерите казват, че са инвестирали в своите обори и къщи, искат да продължат да работя, а сега искат да им ги вземат. Продължението на тази сага за фермерите вероятно ще бъде след Нова година и отново може да има изваждането на тракторите по пътищата.

След кафето, си пожелахме весели празници и нова среща по въпросите на кооперативите в животновъдството. В Гърция вече работят няколко такива и имат добри резултати.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

4 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук