Страх ни е от 8000 агнета

През цялата година, непрекъснато сме подчертавали добре свършената работа от НОКА. Е, резултати количествени все още няма, но и те не могат да дойдат веднага. Идеите преди година, за малки фермерски мандри, фермерските пазари, кланичните пунктове, организациите на производителите, може да се каже, че вече са реалност и дори тяхната работа е започнала.

В Коледните си изказвания, лидерите на НОКА обаче и дума не обелват какви благинки са произведени от овцевъдите за обществото. Уж всичкото наред, пък овчето сиренето едва 8000 т, а закланите овце, кози, агнета и ярета до октомври са 235 000бр, при едно поголовие над 1 400 000 според статистиката. Председателите на НОКА, също отчитат, че са дадени субсидии, но ефект едва в 10%, ниски изкупни цени на млякото и недостиг на овче сирене. В крайна сметка обаче го няма анализът за овцевъдството подкрепен с цифри и изводи къде го стяга чепика за да се излезе от ситуацията, защото тя си е плачевна по отношение на реализираната продукция. Дори в едно от изказванията е, че сме на командно дишане. Стигнахме до там, да умираме от страх, че 7-8 000 агнета от Северна Македония, влизат на нашия пазар.

Ще ви представим Македонското животновъдство. Изводите си правете Вие.

Държавната статистическа служба на Северна Македония е отчела за 2018 г :
Отглеждат се 256 181 глави говеда, от които 132 000 крави. Средната млечност от крава е 3077 кг мляко, но при няколко водещи ферми средната млечност е над 7000 кг от крава.
Общото производство на краве мляко годишно е 463 хил.т.

Броят на отглежданите овце е 726 990 в.т. число 541 286 бр овце майки. Произвеждат се годишно над 36 хил.т овче мляко при средна млечност от 67кг за овца.

Броят на козите майки е 86 865. Производството на козе мляко е от 22 600т., което означава млечност от над 200 кг, което си е направо за завиждане, ако е вярно.

Производството на месо от овцете, козите, агнетата и яретата годишно е 3 446 т и вълна от 965 т.

С това си производство на животинска продукция едва ли Македония, може да играе някаква роля и влияе на животинския пазар в България. също и да оказва някакво влияние върху цените на агнешкото месо или овчето и козе мляко. Така че, спокойно овцевъди.
Не се плашете от тези 8000 агнета.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

4 КОМЕНТАРИ

  1. Първо не се знае дали им е точна статистиката на братята македонци и второ, в нашата мила родина всички закони, наредбички, службички са направени така, че все повече да се продава на черно. Всички заедно толкова извиват ръцете на реалния животновъд, че той става все по-изобретателен в заобикаляне то и лъже нето.

  2. Как не ви омръзна с глупостите които постоянно публикувате

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук