Руското овцевъдство

През последните години руснаците си оправиха зърно производството и са едни от първите в света. В момента „теглят” нагоре с инструментите на държавата говедовъдството. Строят се стотици нови говедовъдни ферми, внася се най-добрата генетика от Европа в страната. В момента разработват стратегия за развитието на овцевъдството и козевъдството и свързаните за обработка на суровината предприятия. Подкрепата на държавата ще бъде насочена към подпомагане на състоянието на селекционните постижения, увеличаване на обемите на производство, включително агнешко и висококачествена вълна, както и експортния потенциал.

През последните десет години броят на овцете и козите в страната се е увеличил с повече от 1 милион глави. Към 1 октомври тази година, броят на дребния добитък във фермите от всички категории възлиза на 24 183 милиона глави, а продукцията за клане в живо тегло възлиза на 235 хиляди тона. За 9 месеца на тази година, износът на овнешко и козе месо (прясно, охладено, замразено) възлиза на 9 хиляди тона. Основните вносители на тези продукти от Русия са Ислямска република Иран и Казахстан. Освен това, докато се увеличават доставките в чужбина, е необходимо да се поддържа високо ниво на продоволствена сигурност на страната.

Като опитни овцевъди, руснаците най-напред почнаха да раздвижват кочовете. Придържайки се към правилото, добрият коч е равен на половин стадо, те пренесоха 110 коча в Тува от района на Калмик. Изминавайки пет хиляди километра за пет дни, кочовете са вече по фермите. Подобна операция е проведена и по време на Съветското време. Вероятно ще бъдат докарани и още кочове, защото през новата случна кампания при овцете в този район ще трябва да бъдат заплодени 190 000 бр овце и постави началото на подобряването на местните овце.

12 КОМЕНТАРИ

  1. Блажени са вярващите…😀
    Те започнаха да си ядат лайната…животновъдство имали…😂

  2. Така е !Не се оплаквайте ,че нямате пасища ,ами вървете в Русия.Нито има мерки,нито ограничения!

  3. ЩЕ ВЪРВИМ НА СЯНКА .НЯМА ДА РАБОТИМ БЕЗ ПАРИ.ПОД 8 ЛЕВА АГНЕ НЯМА ДА ПРОДАМ.ПО ДОБРЕ КУЧЕТАТА ДА ГИ ЯДЪТ.НС 4,80АГНЕ ПОВЕЧЕ НЕ ПРОДАВАМ.МЛЯКО 1,15.ДА ЗАБРАВЯТ.

  4. Виж ги ти руснаците , вместо да развъждат аборигенни породи и да си внасят месо и мляко , да вземат и да внасят най-добрата генетика 😀.

  5. Голяма част от нашите тънкорунни породи са създадени с внос на руски породи , както и за подобряване на плодовитостта на местните ни породи е използвана романовска порода

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук