Субсидиите дойдоха. Субсидиите идват

2

Оставяме коментарите за вас.

До края на януари, ще бъдат раздадени голяма част от одобрените субсидии за 2019. Ще започне дебата за субсидии 2020 г, а за следващата ОСП споровете ще бъдат вероятно още по-големи. Защото, колкото и да се опитват да ни доказват как субсидиите ще бъдат по-големи, това просто не може да се случи.

У нас съществуват две големи групи, които влизат в „тежки” битки за ”справедливо” разпределение на помощите, както се казва.
Това е групата на комерсиалните породи, които са основните производители на мляко и месо.
Другата група е тази на автохтонните породи, където целите са най-вече запазването на породата, на генетиката и накрая производството. От тази година, макар и минимално и те са задължени да доказват продукцията.
Има една трета група фермери, които произвеждат, но не са под селекция и съответно получават по-малко. За сметка на това, те пък могат да използват методите на кръстосването и използвайки хетерозисния ефект, да увеличат продукцията и намалят себестойността ú. У нас тази група е доста голяма, но няма представителност и за тях обикновено оставаха краищата на баницата. Тази година, сякаш разликата е по-малка.

Ясно е, че това е проблем не само на нас. Този дебат се води и в другите държави от ЕО избрали обвързана подкрепа, чрез селекционния контрол на животните. Какви са мотивите на тези животновъди, които не провеждат официален селекционен контрол  на стадата си.

 Животновъдите искат, европейската субсидия с най-голяма сума  на глава животно, вече да не зависи от генеалогичните записи за породата, а да се отпуска за килограм продадено на пазара месо и мляко, независимо дали става въпрос за говеда, кози или овце.

 Ето и становището на един говедовъд, който не участва в схемата под селекция в неговата страна.

 „Какво става, ако за месото  субсидията бъде дадено на килограм продадено месо? Продавате телето с документи и получавате субсидия от 1 евро за всеки продаден килограм на живо. Изпращате фактурата и получавате субсидията.

Продадете ли теле  с тегло 350 кг годишно? Приложете фактурата и получете субсидия от 350 евро!  Толкова ли има значение откъде е майката на това теле и да даваш само пари за нея, че имала родословие.

Родословието ще бъде средство да ни помогне да имаме добри, разплодни животни, да имаме теле през всяка  година и да го отбиваме на по-големи килограми. Точно по тази причина родословните  книги са правени в страни с традиция, а не, че ще изкарат хубави пари за умни момчета. Това само по себе си не трябва да бъде цел – имате ли сертификата, получавате парите – както е в сегашната система. Земеделските стопанства с най-добра генетика също ще продават печелившо месото и млякото. Към това може да добавим и животни за разплод. Това естествено би разграничило развъдните ферми от търговските. В сегашната система се продават хартии (сертификат за произход), рядко имащи наистина полезен ефект в действителност.

  • В сегашната система, ако си купите юници със сертификат,   получавате  пари от кравата до 12 години, въпреки, че тя никога не е телена!
  • В сегашната система, ако имате животни, които имат фрапираща разлика в дневния прираст, няма разлика между субсидии.
  • Млекопроизводителите да получават за килограм продадено мляко! Ако телетата са за месо, да получават субсидии, когато ги продадат!  Заплождаме с месни породи и вземам пари от телето!
  • Тези, които искат да правят чисто развъждане за бъдещи разплодни юници от млечни породи, естествено ще се разграничат. Тези, които произвеждат качествена генетика, ще продават на производствените ферми.
    Не е ли просто? „

 Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

 

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. КОЛКО СТРУВА ЕДНА ОВЦА.КОЛКО ИЗЯЖДА ЗА ЕДНА ГОДИНА .КОЛКО СТРУВА ЕДНО АГНЕ.КОЛКО МЛЯКО ДАВА.КОЛКО Е ПЕЧАЛБАТА ОТ ЕДНА ОВЦА БЕ ХОРА.ОТГОВОРЕТЕ МИ.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук