61 срещу 59 за старата сперма

Замразените в продължение на 50 години сперматозоиди с успех се използват за импрегниране на 34 овце. Това показаха австралийски изследователи.

Сперма от коч, получена през 1968 г. в СИО в Сидней, е размразена и успешно използвана за осеменяването на 34 мериносови овце. Това показва жизнеспособността на дългосрочно съхраняваната замразена сперма. Резултатите показват, че заплодяемостта се поддържа въпреки 50-годишното съхранение на спермата в течен азот.

Родените агнетата имат гънки  по тялото и  са били обичайни при Мериноса в средата на миналия век. Признак, не случайно избран за увеличаване на повърхността на кожата и добива на вълна. Тази визия  на Мериносовите овце оттогава до голяма степен е отпаднала, тъй като гънките водят до затруднения при стригането.

Учените от Университета по животновъдство в Сидней, смятат, че това е най-старата жизнеспособна съхранявана сперма от всички видове животни  в света и определено най-старата сперма, използвана за производство на потомство. Сега те ще могат да разгледат генетичният прогрес, постигнат от вълнената индустрия през последните 50 години на селективно развъждане.

Най-напред учените са преценили жизнеспособността на размразената сперма. Това включва размразяване на спермата, която е съхранявана като малки пелети в големи вани с течен азот при -196 градуса. Следват тестове за качеството на спермата за определяне на подвижността, скоростта, жизнеспособността и целостта на ДНК на 50-годишната сперма.

 „Това е невероятно, че не открихме разлика между спермата, замразена преди 50 години, и спермата, замразена преди една година – казват учените. От 56 осемени овце, 34 са били успешно заплодени.

Този резултат се сравнява с наскоро замразена сперма от 19 коча, използвани за осеменяване на 1048 овце, от които 618 са били успешно заплодени. Това дава степен на бременност от 61% за 50-годишната сперма, срещу 59% за наскоро замразените  сперматозоиди.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук