Чесъна лекува, но изпраща и в затвора

0

В статията

Лекуваме и с чесън

разбрахме, че чесъна може да помогне за излекуването на някои болести при животните.
Чесънът обаче може да ви донесе и много неприятности.
Земеделският производител, бивша президентка на Австралийската асоциация на чесъновата индустрия,  внесла близо 2200 луковици чесън от САЩ и Канада, което застрашава земеделския сектор в Австралия, пише The Guardian.

Чесънът е потенциален носител на бактерията Xylella fastidiosa, най-голямата заплаха за националната биологична безопасност на растенията.
Бактерията Xylella fastidiosa може да зарази около 200 вида различни, важни култури, като грозде, слънчоглед, цитрусови плодове и т.н. Освен това при много растения болестта се развива без очевидни симптоми, докато в един момент не започне изсъхване на растенията.

Xylella fastidiosa предизвика унищожаването на реколтата от маслини в Италия през 2015 г., като засегна градинарския сектор и причини големи икономически щети. Следователно опасният патоген е в центъра на вниманието на всички фито-карантинни служби.

Ръководителката на Австралийската асоциация е внесла без разрешение глави от американски и канадски чесън 21 пъти в рамките на 18 месеца и дори инструктирала доставчиците, да маркират чесъна като семе за градинари. Съответно лицето вносител е има десет обвинения и не се е спасила от затвор.
Жената се признала за виновна миналата седмица по 10 обвинения и подала оставка като президент на Австралийската асоциация на чесънната индустрия.
Източник: The Guardian

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук