В Испания се отглеждат 48 породи овце

Испания е в първата тройка на Европа по броя на отглежданите овце. Овцете там не само се отглеждат, но и произвеждат много мляко и месо.
Нашите овцевъди редовно ходят в тази страна, за да се запознаят с това, което правят испанските им колеги. При последното си посещение в Испания, нашите овцевъди са били запознати с организацията на работата на кооперациите.

Защо испанците са напред.
Сигурно има причини.
Какви може да са те: по-високи изкупни цени на продукцията. При млякото е така, при месото не е. Ниска себестойност на продукцията.
Може би по-високи субсидии. Рентабилни технологии. По-добра генетика.

Нека нашите овцевъди да си разгадаят тези причини и да почнат да произвеждат. Защото в момента сякаш играем играта „тука има, тука няма”.
Ако прочетем заглавията в медиите, всичко, което са поискали овцевъдите е дадено в срок и в час. Министерството си е свършило сякаш работата.
Към това може да се прибави и амбициозните програми на НОКА.
Обаче, ако погледнем статистиката за производството се оказва, че дори не сме и лилипути. Имаме самочувствието обаче да търсим чужди пазари и да искаме намаление вноса от Македония.
Ами ако не е Македония, ще е Гърция.

Какво показват отчетите за испанското овцевъдство в края на годината.

В Испания са регистрирани асоциации за 48-те чисти породи, които работят в цялата страна и актуализират своите статистически данни в базата данни на Министерството на земеделието, рибарството и храните (MAP).
Стопанствата, в които се води контрол и прилагат развъдните програми са 3300. По отношение  броят на животните са регистрирани общо 1 770 795 бр овце,  които представлява 11,2% от националното стадо.

По породи, контролираните овце майки са:
– Арагонска  347,197 овце-майки отглеждани в 454 стопанства.
– Манчега. 184 990 овце майки отглеждани в 160 ферми.
– Чура. 147 445 овце майки в 124 стопанства.
– Асаф. 144 969 овце майки в 131 стопанства.
– Мерино. 136 002 овце майки в 239 стопанства-
– Latxa. 86 411 овце майки в 213 стопанства.
– Кастелана. 54 006 овце майки в 79 стопанства.
– Ил дьо Франс. 5 479 овце майки в 27 стопанства.
– Лакон. 35 333 овце майки в 25 стопанства

И още 39 породи в които влизат и местните породи овце за запазване на генофонда.

Източник: МАР

2 КОМЕНТАРИ

  1. Едната от причините за успеха на Испания в овцевъдството е добрата организация на фермите. Интензивните могат и и нас да се организират като испанските, но екстензивните – няма шанс. Там има заградени пасища и вътре свободнопашуващи овце в 500, 1000 и повече декара площ собственост на фермера и така е от векове. В тази част, където така са устроени фермите няма нито хищници, нито скитащи кучета. Предполагам и кражби няма. И така…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук