Кланици за малките стопанства

На всички вече е ясно, че в най-скоро време ще се сложи край на клането на животни по фермите. На първо място, хуманното отношение към животните, следват защитниците на животни, ветеринарните изисквания и разбира се, най-важният във веригата – клиента, който иска гарантирано месо от здраво животно.

И накрая, всички животновъди знаят, че животните трябва да се колят само в кланица.

При нас обаче, кланиците в някои области са рядкост. Съществува дори и парадокса, двете области в които се отглеждат голям брой месодайни говеда – Ямбол и Бургас, нямат кланица за говеда. Представяте ли си, през какви иглени уши трябва да мине фермера Х, ако трябва да заколи някое животно.

Проблемът с клането изглежда, че не е само наш проблем, защото в Германия и Холандия върви проект за подвижни кланици.
В Швейцария отдавна работят такива.
Румънците, също работят по този въпрос и откриха първата кланица за клане на животни на по малките ферми.
У нас, първа НОКА внесе такова предложение и съответно ще бъде открита мярка за малки кланици.

Какво направиха обаче румънските животновъди.

Този уикенд във Фагарас, бе открит център за клане на животни, който ще работи през декември всеки четвъртък и събота, между 08:00 и 14:00 часа. През останалата част от годината, центърът за клане ще бъде отворен само в събота между 08:00 и 14:00 часа. Кланицата е оборудвана, наред с другите неща, с хладилна камера, камера за изгаряне, търговско помещение и помещение за работниците. Инвестицията е 15 0 000 лева, пари от местния бюджет.

Парите бяха дадени за подпомагане на малките фермери, но и за гражданите от района, за да имат възможност да купуват биологични продукти от месо от животни, които не се отглеждат интензивно.

Обектът се управлява от три организации и ветеринарните власти. Работят само двама  работника.
Клиентите имат възможност, след закупуване на животното от производителя, да го заколят в кланицата в съответствие с нормите, наложени от Европейския съюз. След клането на животните, месото ще се анализира на същото място.
Животните, доведени за клане, трябва да бъдат придружени от: документ за собственост, формуляр за движение, документ за хранителна верига. Тези документи  ще бъдат получавани от ветеринарния център в мястото на произход. Съответно ще има такси за клането и влизането на колите в обекта.

С други думи, ще се прави следното.
Купувачът отива до фермата. Купува си агнето. Ветеринарът преглежда агнето и издава пътен лист за предвижване до кланицата. Там агнето се коли, отново се преглежда трупа от ветеринарния лекар и едва тогава купувача има правото да си вземе агнето. Съответно носещ всички документи.

Интересно нали.
Преди много години, днешното изложбено място край гр. Сливен бе включено в българо-немски проект за изграждането на Пазар за животни. След откриването на пазара, в продължение на четири съботи се организираха пазарни дни. Входът беше свободен, всеки си влизаше в пазара и си търгуваше. Следващият месец организаторите сложиха такса от три лева за вляла кола в Пазара. И знаете ли, какво стана.
Нито една кола не влезе в пазара.
Колите спираха в района, извън пазара и там се извърши търговията. Така беше и следващите съботи. Идеални условия за продавачи, животни и купувачи, отворени врати, тоалетни, кебапчийници. Хората обаче стояха извън пазара и си правеха търговията.
Да не стане така и сега с новите кланици, които ще се построят по тази мярка.

Трябва да се улучи идеята на това упражнение, да се спазват правилата от всички.
И да се знае, че ще се плащат и такси и данъци, защото без тях, това е сивата икономика, против която всички роптаем ….

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

20 КОМЕНТАРИ

 1. “На всички вече е ясно, че” животновъдство в страната няма да има, а само схемаджийство.

 2. Вън от фашисткия ЕС и НАТО! Долу публичните компании и фондове. Русия, България те обича.

 3. Тези,съвсем исперкаха..
  .Ветеринаря,щял да преглежда и след това лист и т.н…хахаха…то им се молиш да си вършат работата,обаче уви…все са заети …и после ,какво???
  Ако,се продължава с тази грешна политика изобщо няма да останат животновъди …,да видим на ,кого ,ще пускат тези листове…

  • Николай Сираков Ники,колко са едрите…? Ти познаваш ли такива…в нашия район са само едри Зърнопроизводителите…с животните всички сме дребосъци…какво са200 овце или 50 – 60 говеда…

  • Ralica Ignatova Ралка тук са едри имаме петнаиси хиляди говеда асеноградска община

  • Николай Сираков супер,това е цялата община колко села има и колко са животновъдите ?

  • Ralica Ignatova Ралка тука животновъд пот четристотин говеда няма

  • Ralica Ignatova и на мен не ми е ясно. Стига вече с тези нови изисквания. Това е стремеж да се затрият малките и средните.

  • Boncho Stoyanov Bonchev ще ви кажа,аз как го разбирам …патент върху зърното,патент върху три гена от прасетата (Монсанто)т.е да станем консуматори на хибридни, гмо и т.н. продукти… Намаляване на човешката раса до 4,5 милярда на планетата… Така го разбирам… Най -големи и никои други…новият световен ред…

 4. Има една поговорка:капка по капка, вир става. И друга:сговорна дружина,планина повдига.Аз да кажа,а вие помислете,кои са повече- ние или те….Народе,събуди се!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук