Напрежение при румънските овцевъди

0

Неправителствените организации в Румъния искат забрана на износа на живи животни. Европейският комисар по въпросите на здравето и безопасността на храните, настоява отново Румъния да забрани износа на живи животни, след случаят в пристанище Мидия, където се удавиха 14 200 бр овце и бяха спасени малко над 200 овце..

Румънците отчасти решиха проблема с реализирането на агнетата. Подписаха се договори за износ на 800 000 бр агнета за арабските страни. Все пак да не забравяме, че в Румъния се отглеждат близо 10 млн. овце.

Какво казаха румънските овцевъдните организации, по повод исканията за забрана на износа на агнета:
– Съгласни сме с неправителствените организации по отношение на подобряването на условията за животните, както в развъдните стопанства, така и в стопанствата за угояване и при транспортирането им.
Ние, фермерите, страдаме, ако видим, че тези животни се малтретират. Ние, животновъдите, сме хора със страх от Бог.
Ние не малтретираме животни!
Това е работа на тези, които ги транспортират, които ги взимат.  Нашият проблем, на овчарите в Румъния, е да продаваме стоката  си, за да можем да оцелеем. Ако износът на живи животни е забранен от Румъния, нямаме друга възможност да продадем  нашите агнета, и ние ще сме на път да загубим работата си.
Ние сме на прага на изчезване.

Проблемът ни за опазване на овцете започва е от момента, когато те напуснат фермата, и трае докато стигнат до съответните места, да създадем условия за хуманно отношение по пътя, да знаем със сигурност, че животните са транспортирани в оптимални условия, при спазването на всички санитарно-ветеринарни изисквания. Това ни интересува!
Кампанията ни е да подобрим условията за транспорт на животни, за да видим как се качват те на корабите. 

Ние сме за създаване на нови пазари в европейските държави, с други държави извън европейската общност, с Турция, с Египет, където транспортът може да се извърши и по въздух, както беше обещано в миналото.

За Овцевъд & Козевъд
Костел Чита, Букурещ

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук