Производство мляко – октомври` 2019 г

2

През месец октомври в млекопреработвателните предприятия е „влязло” и преработено от всички видове животни, които се доят  у нас /крави, биволици, овце и кози/ 580 033 т мляко.

Това количество отново намалява в сравнение с преходния месец.
Сега намалението е с 3 283 т, като само при кравето мляко е 2809 т. Обидно   малко е производството на мляко от дребните животни и биволите през октомври, само 1636 т или по 54 т на ден.
И това се случва в един от най-благоприятните месеци през тази година, по отношение на климата и задоволеността с фуражи. От последните категории животни от началото на годината до края на октомври, са преработени едва 36 677 т мляко. Намалените количества мляко са се отразили най-вече при производството на сирене през октомври. Произведени са 151 т сирене по-малко от септември. Може би единственото успокоително е, че производството през този октомври и по-голямо от октомври 2018 г.

Изводите:

  • кравето мляко намаля поради излизането на голям брой крави от задържаните съгласно програмите;
  • има голям брой ферми, които приключиха дейността си като млекопроизводство;
  • има вероятно и нелегално мляко, което не се отчита;
  • при всички случаи, през ноември намалението на произведеното мляко ще продължи. Зимата идва, фуража поскъпва, голяма част от кравите са с цикъл на отелване януари-април. Чака ни глад за мляко и ход на цените нагоре;
  • може би единственото позитивно нещо е отново намаляване производството на продукти с растителни мазнини и мляко – минус 54 т за октомври.

Какви Прогнози направихме през септември:
• Количеството добито мляко ще продължава да намалява – това е факт, имаме минус 3283 т за октомври
• Цената на млякото ще продължава да расте и през следващите месеци – през миналия месец имаме ръст нагоре в цената, макар и малка тенденцията ще се запази и занапред.
• Вноса на сухо мляко ще се увеличи, ако цените му нямат ход нагоре – цените на сухото мляко вървят нагоре
• Нерегламентираните продажби на мляко и млечни продукти с неясно съдържание също ще се увеличават, ако контрола е неефективен – това също е вече факт и има открити такива групи, след масирани съвместни проверки на МВР, НАП, БАБХ и МОСВ. Интересното е, че когато проверките се правят от една институция по правило няма нарушения.
• Тежко настояще за сектор мляко, наложително дебат за състоянието на сектора и използване на държавни инструменти за неговото стабилизиране – това ще се случи в най-скоро време.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [232.38 KB]

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. Протести не виждам ,само мрънкане и наведени хора.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук