Търсят се магарешки кожи

Търсенето в Китай на магарешки кожи, за да се приготви популярно традиционно лекарство, може да унищожи повече от половината от тези животни в света през следващите пет години. Сайтът ovce-kozi.com писа за това преди една година

Магарешката кожа – един от скъпоценните камъни в китайската медицина

Близо пет милиона кожи се използват всяка година, за да се направи прословутият гел, който Китай смята, че е мощен лек за всички болести – от настинки до стареене, заяви в своя доклад британската група за хуманно отношение към животните Donkey Sanctuary.
В древността закупуването на такъв магарешки гел е било достъпно само за богати китайци, но в момента се оценява от растящата средна класа, благодарение на която производството на чудодейното лекарство нараства с 20 процента всяка година от 2013 до 2016 г.

Популацията на домашното магаре в Китай намалява с 76 процента от 1992 г. насам, а страната внася по-голямата част от използваните магарешки кожи, главно от Южна Америка, Африка и Азия.
В момента в света има около 45,8 милиона магарета.
Според изпълнителния директор на британската група за правата на човека Майк Бейкър, търговията с магарешка кожа доведе до “огромни и неприемливи нечовешки последствия”. Защитниците на правата на животните са документирали много случаи на нехигиенични и нехуманни условия за отглеждане и клане на животни в Танзания и Бразилия, предупреждавайки, че широко нерегламентираната верига за доставки, която се е появила, за да отговори на бързо нарастващото търсене, ще застраши потребителите на чудотворното лекарство, допринасяйки за разпространението на болестите. Неадекватните хигиенни условия увеличават риска.
Хората, живеещи в близост до кланиците в Кения и Ботсвана, също съобщават, че насекомите се роят в открити ями за отпадъци, пълни с разкъсани трупове на магарета, а дренажи замърсяват местните водоизточници.

Китайското търсене на магарешки кожи също провокира кражбата на тези животни, което заплашва фермерите – около 500 милиона души по света зависят от магарета, като животни отглеждани за работа.
Някои страни вече предприемат мерки за борба с търговията с магарешки кожи.
Ботсвана, Сенегал, Мали, Буркина Фасо и Гамбия налагат ограничения за този вид бизнес, докато властите в Зимбабве блокират изграждането на частни кланици, а Етиопия затвори единствената кланица за тези животни в страната. Donkey Sanctuary вярва, че китайската индустрия трябва да премине към лабораторно производство на магарешки колаген и да остави животните на мира.
CNN

1 КОМЕНТАР

  1. до сега клаха животните за суджуци и пастърми а сега ако са останали изобщо магарета някъде ще ги колят за кожи

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук