За нова година – 30 евро на овца

1

Това не се отнася за нас.
Това е искането на ирландските овчари преди Новата година. Ниските изкупни цени през годината предизвикаха овчарите да предявят искането за изплащане по 30 евро на овца, за да оцелеят стопанствата им.
Секторът на овцете в Ирландия, също се влияе изключително много от ниските цени на агнешкото и овчето месо, от субсидии за овцете, които са твърде малки, за да ги извадят от неприятности. Ирландските овцевъди заплашват с широко разпространени протести. Молят земеделския министър за безвъзмездна помощ от 30 евро на глава овца и друга помощ.

„ Секторът на овцете преминава през много труден период. В сравнение с 2018 г. цените на агнешкото месо през този сезон са спаднали с 9 евро на агне, главно поради въздействието на Brexit във Великобритания (излизане на Обединеното кралство от ЕС не) “, заяви Джо Хили , президент на Ирландската асоциация на фермерите (IFA) .

Националното проучване на ферма показва, че през 2018 г. доходите на овцефермите са били 13 297 евро. Броят на овцете е 2,56 милиона глави, но намалява с 86 000 глави при преброяването им от декември 2018 г.
Джо Хили, президент на IFA, и Шон Денехи, президент на Федерацията на овцевъдите, представиха редица действия по цените и селскостопанската политика, необходими за възстановяване на доходите на фермерите и увереността им, че овцевъдният сектор ще се възстанови.
IFA работи за увеличаване на целевите субсидии за овцевъдството, както от вътрешно финансиране, така и от подкрепата на Общата селскостопанска политика, ОСП.

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук