Развъдна стойност и на метана при овцете

До вчера, многото писания, които публикувахме относно газовите емисии и промените на климата, не им се обръщаше внимание. Дори се приемаха малко с насмешка, малко като приказките от хиляда и една нощ. След вчерашното изказване на премиера относно емисиите и, че трябва да се борим с промяната на климата, нещата вече стоят по друг начин.
Холандските фермери отдавна са подложени на метановия „терор”. Длъжни са да изпълняват хиляда неща за да си запазят разрешителното да отглеждат животни.

Новозенладците, където се падат по  шест овце на един човек, но пък земята е толкова много, че краят и не се вижда, приеха пътя за селекционирането на ”ниско метанови” овце, както им казват те, за да намалят емисиите на парниковите газове в страната.

Търговската организация BLNZ стартира проект за стойност на метановите газове. Овцевъдите, които желаят да участват в тази програма, ще трябва да измерват емисиите на метан от своите домашни любимци с помощта на преносими камери. Овцете трябва да прекарват 50 минути в тези клетки, два пъти на ден с интервал от 14 дни. Получената информация след това се използва заедно с друга генетична информация, за изчисляване на развъдната стойност на животни с нисък метан.

Интереса е много голям от страна на овцевъдите.  Те  тестват овцете си с интерес към метана и са готови да изберат най-обещаващите животни за по-нататъшно развъждане. Това е съвсем нормално, защото са запознати с изискванията, които трябва да изпълняват холандските им колеги. У нас си казваме – точно при мен ли ще дойдат да мерят метана. Не знаят обаче, че един от най-големите приоритети за животновъдството  ще бъде  намаляване на емисиите на парникови газове. Планира се,  всички заинтересовани овцевъди да могат да получат достъп до най-добрите овце с нисък метан, за да подобрят добитъка си. Новата развъдна стойност се основава на факта, че отделните овце се различават по емисиите на метан и тези различия се предават на следващото поколение.

Въпреки, че напредъкът в тази селекция,  може да бъде бавен – около 1% годишно, ако приемем, че селекционерът избира само качество за метан – той е кумулативен и не влияе неблагоприятно на производителността.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук