На дневен ред – Законът за Ветеринарно-медицинска дейност

Обикновено, като не си свършим работата, както трябва, са ни виновни Законите и Наредбите. Ясно, че за този Закон не можем да уцелим „ваксата”, щом имаме толкова много проблеми по отношение заболяванията. Всяко едно заболяване по животните, като правило блокира дейността на фермерите.

Най-силно се засягат икономическите им интереси – тук начините са много. Заразяват се животните и или умират или ги ефтанизират. Следват икономически загуби при карантините. И пак икономически загуби поради невъзможност да се продават животни за разплод. Отново икономически загуби след ваксинирането – продуктивността пада. И отново загуби за извършване профилактика за определеното заболяване.

В днешния ден без добро ветеринарно обслужване не може една ферма да има добри резултати. У нас за здравето на животните се грижат три големи групи.
На първо място БАБХ, БВС и фермерите. Кой смятате, че е най-важен. Може би специалистите от БАБХ. Вероятно и те смятат, че е така и са недосегаеми. От другата формация има ветеринари, които също смятат, че са на върха.
Всъщност най-важните са фермерите.
Защо.
Защото животните са техни, защото те плащат на първите две “величия” и трето ако ги няма тях, няма да ги има и ветеринарите.
Свидетели сме на непрекъснати  противоречия между двата лагера на ветеринарите. Има и трети,  но той е по-скоро да бъдем верни на правилото – разделяй и владей.

Най-близо до фермерите и до селото са практикуващите ветеринарни лекари. Между тях има отлични специалисти. Те знаят всичко за това, което става по фермите и задния двор. Отзовават винаги при сигнали от фермерите. Но и там имаме „зрънца”, които искат най-напред да си изгледат сериала и тогава да тръгнат към фермата.

Държавните лекари, са истински държавни служители. Чакат, какво ще им се разпореди отгоре и изпълняват. Както разбираме няма желаещи да постъпват на работа в БАБХ, не достигат бройки, не се изпълняват задачите в срок /интервю по радиото/. Ами защо това се няма в предвид, когато почне проверка във фермата. Да не би фермера да има един куп работници и винаги да може да сколаса и да попълни колко градуса е днес температурата на ваната и в колко часа е измел обора.

Държавния лекар или е проверяващ или работещ. Преди известно време бяхме в Одрин и помолихме нашия домакин да ни заведе във ветеринарната лечебница и срещне с техните ветеринари. Бяхме облечени туристически с дънки и ризи. Отиваме в лечебницата и гледаме в двора едни тежки коли, мъже облечени в костюми, дори и с жилетки. Разбрахме, че това са държавните ветеринари и се върнахме. Хората държаха на ранга си. Те контролират, наказват и организират. Нашите пък искат да са на терен и да ваксинират животните, да се откриват участъци в селата и дори да лекуват животните. Интересно. Не могат да си свършат пряката работа и почват да изпълняват допълнителни функции.

Какво искат фермерите от промените в Закона:
– Искат всички животни да бъдат обхванати от контрола на ветеринарните служби, да бъдат идентифицирани и съответно да минава профилактика съгласно програмата. Искат да се облекчи режима за продажба и клане на животни от фермата – разбирайте нов ред за издаване на пътните листи.
– Промени в системата, да се приемат от нея отелилите се юници на по-ранна възраст. – Снабдяването и изписването на лекарства. Реалистично ли е една ферма с над 100 крави да няма някои от най-необходимите лекарства. И за всяко едно разболяло се животно да се пише рецепта и да се бяга до аптеката.
– Дори и да се открият ветеринарни участъци по селата, ще седи ли там някой по осем часа да приема клиентите и ги снабдява с необходимите лекарства.
– Работят ли по ДДС тези лекари. Фермерите да.
– Тефтерите, които трябва да се водят, изискванията всичко на хартиен носител – необходимо ли е. В Германия бяхме в един  селскостопански офис и колегата ни каза, че им е забранено да купуват тетрадки и дневници. Всичко на компютъра.
– Сроковете за ваксинация. Винаги в най-неподходящото време – горещини, аборти, падане на млякото, хематоми. За това са виновни обществените поръчки. Защо.
– Правила за клане по места при необходимост. Правят го хората, у нас не може.

И накрая. Когато се вземат решения по даден ветеринарен проблем, защо не присъстват и собствениците на животни, защо не присъстват практикуващите лекари, май и науката липсва.

Задълженията и наказанията.
В Закона,  задачите на фермерите и практикуващите лекари сякаш са повече отколкото на държавните ветеринари. Параграфите за новите глоби са 30 и всичките за първите две групи.
Как и кой ще накаже третата група, ако направят грешка.

Интересно нали.

Дано някой от тези въпроси да бъдат решени, чрез Закона.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук