Разковничето на успеха…..

1

По време на срещата на фермерите развъждащи овце от Котленската порода се запознахме със зооинженер Иван Азманов. Младо момче, завършило преди една година и в момента работи като търговски консултант към уважаваната от животновъдите фирма за производство на фуражи ХЛ-ТопМикс.

Иван е  не само експерт. Той, най-напред е фермер и сега вече се оформя, като много добър експерт. Защо. Ами защото момчето още от малък е между кравите. До преди десетина години семейството е гледало двадесетина крави. След повишаване изискванията, семейството решава да отглежда овце. Сега отглеждат над 150 бр овце, но още напролет техния брой ще стане 250 и още толкова агнета и шилета, защото новият обор ще бъде завършен и зареден с овце.

На всеки фермер е ясно, че ако консултанта е отглеждал животни, ако е негов колега, разговорът, информацията, и не на последно място ползата, ще бъде по-голяма за него, разбирайте неговото стадо.

Какво ни разказа за семейната ферма зооинженер Азманов.

Започнахме с овцете преди десетина години. Събрахме 50-60 овце сборна група и решихме да заплождаме с Аваси. Четохме, питахме. Едва ли не цистерни с мляко трябваше да получим. Последва разочарованието. Вълната за нищо не става, цицките стърчат настрани, ниска плодовитост. През зимата застоят ли се малко овцете в обора и всички почват да куцат. Пък и млякото не се увеличи кой знае колко.
Отново проучване, консултации и вкарахме Лакон. Всичкото хубаво, но агнетата се раждат по-голи, през зимата им е трудно. Като госпожички.
И на третия път май уцелихме най-добрата кръстоска за нашия район. Покриваме сега с Асаф.

През тези години обаче успяхме да се научим да гледаме добре овцете. Залагаме най-вече на профилактиката. Всичко, което трябва да се прави предварително – ваксинации, обезпаразитяване, подрязване на копитата . го правим. Създадохме и условия както за храненето – имаме фуражораздаващо ремарке, така и добри условия за отглеждане на агнетата и овцете. Сега в новия обор ще имаме и доилна инсталация. Използваме и всичко, което произвежда фирмата в която работя – Топ Микс.

Бих препоръчал на животновъдите новото ни помагало “Цялостни концепции за продуктивно овцевъдство” да им стане наръчно четиво. Там ще могат да научат и приложат много от новите неща, които се случват при храненето на овцете.
Бих им препоръчал Панто Минерал Л92Л- витаминно-минерална кофа за близане от овце. Също и Кристалукс, Екстра Енержи.

За всички овцевъди, които искат да получат повече информация за нашите продукти и за отглеждането на овцете може да ме потърсят на тел: 0887373778.

Тоня Мишева
Михаил Михайлов

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук