Овче сирене посред зима

В Румъния получаването на субсидиите продължава, но животновъдите вече започнаха преговори за следващата година. Овцевъдите искат разрешаването на клането на агнетата и овцете да се регламентира от властите и да се осигурят условия за реализиране на продукцията им законно, а не само да разчитат на продажбата на живи животни за износ.

Между другото, износът на живи животни с кораби от Румъния в момента е забранено, до изясняване на случая с потъналия преди няколко дни кораб, натоварен с над 14 000 шилета, от които са спасени едва 70 бр.

Преди няколко дни овцевъдите отново скочиха, когато витрините на много магазини се напълниха с прясно овче сирене.

 Голяма измама, казват овцевъдите, които предупреждават купувачите, че овцете все още не са влезли в период на доене, така че, за продажба може да има само зряло овче сирене, а не прясно. Овцете сега са още бременни или раждат. Пазарите обаче са пълни с етикети, които обещават свежо, традиционно овче сирене.

,,Напълно фалшиво е това сирене, твърдят производителите – като обясняват защо не е възможно през този период да има прясно овче сирене. – Овцете могат да се доят от Великден до септември. В този период те са бременни и не се срещат свежи продукти от овче мляко.

В този период овцете могат да произвеждат мляко само ако са стимулирани хормонално или ако са създадени изкуствени атмосферни условия. По-конкретно, те трябва да са отглеждани през лятото в хладни и влажни условия, така че, да смятат, че е есен и да се разгонят.
Тъй като румънските овчари не правят такива инвестиции, това, което намираме на рафта, най-вероятно е смес от овче мляко на прах с краве мляко.

„Бог да ми прости, но когато го купувате, търговеца трябва да има техническа спецификация, бюлетин за анализ,  или мнение зад него. Това е заместване на продукта, измами с храни. – казва един овцевъд.

Костел Чита – Букуреш

3 КОМЕНТАРИ

  1. Абе не разбрахте ли че мляко не се изкупува а мандрите работят на пълна мощност

  2. При нас в България може да няма прясно сирене, но Испанците приключиха агнилната кампания и козите също са оярени и някои ферми доят целогодишно мляко.

  3. Вече много ферми заплождат животните на групи и планират ражданията циклично за да доят целогодошно. Марсофф агро имаме четери стада по 170животни и доим целогодишно. Тази информация не е вярна. Това че мандрите работят със сухо и палма е жалкия факт,но контрола е “избирателен”😉😉😑😑 Вижте новото “европейско” БДС,защо допуска %сухо. Вижте в БДС от 1957,1967,1977,1987 допуска ли сухо?? Палма къде се е допускало?? Тровите хората бе “братя” бизнесмени😑😑😎😎

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук