Ветеринарите проговарят

Наистина много им дойде на ветеринарните специалисти през последните години по отношение на заболяванията по животните, но в крайна сметка затова им плащат да създават организация за опазване животните от заразни заболявания, да упражняват контрол върху ветеринарните мероприятия на терена и най-важното да гарантират безопасни храни за населението.

Дали се справят, не е наша работа да коментираме. В интервюто на директор Желязков на няколко пъти се подчерта, че има недостиг на служители. Това, нито обществото го интересува, нито потребителите. Службата трябва да си изпълнява задълженията. В проекто-закона за ВМД, въпреки, че се казва, че кадрите недостигат в новите членове на Закона, задълженията на служителите отново се увеличават. Иземват се някои функции на т.н регистрирани лекари, започват проверки на терен с неизменните доклади. Отношенията с БВС не са от най-топлите, дори обратното.

Само да не стане така, че докато ветеринарите сложат ред в работата си, да не останат животни за обслужване.

Няма риск от заболяване „луда овца“ в България, заяви пред БНР директорът на Агенцията по храните проф. Паскал Желязков.

„Заболяване “луда овца” няма. То се казва Скрейпи. При него заболяват отделни животни и никой не може да каже как става. То не се предава от животно на животно. Смята се, че се предава с храна“, обясни той в предаването „Преди всички“

„Вината за корупция винаги е лична, не може да хвърляме вина върху цялата Агенция или върху всички хора, които се занимават с животни“, коментира проф. Желязков и добави:

„Има случаи, когато нашите служители са подложени на корупционен натиск. Но обикновено хора, които са изрядни, те няма защо да дават подкупи. Призовавам хората да си изпълняват задълженията и изискванията по закон, а който иска след това подкуп от тях и им създава допълнително напрежение, да информират органите на Агенцията и органите по правораздаване“.

Изменението на Закона за ветеринарно-медицинската дейност се прави във връзка с повишаване биосигурността на фермите, подчерта проф. Желязков и добави, че това е във връзка с африканската чума по свинете. Според него промените в закона ще решат и въпроса с броя на прасетата, отглеждани в задните дворове на хората. Той отбеляза, че са се натъкнали на задни дворове с по 100 прасета:

„Апелирам колегите – нарушителите, които не изпълняват разпоредбите, да бъдат санкционирани, защото след това този бумеранг се връща върху тях“.

Проф. Желязков каза още, че в момента официалните ветеринарни лекари не достигат, като има области, в които един ветеринарен лекар отговаря за 3 области. Сега те ще трябва през определен период от време да посещават фермите, с които имат сключен договор за обслужване. Затова:

„Ще ограничим дейността на ветеринарния лекар в рамките на общината или съседната община, но близо до обекта“.

Идентификационната система е перфектна, категоричен е директорът на БАБХ и обясни:

„Тя не е достатъчна, някой трябва да подава данни в тази система. След като регистрираните ветеринарни лекари не контактуват с фермите и фермерите не им подават информация, а регистрираните ветеринарни лекари не вкарват тази информация в системата – какво е виновна системата?“.

Той подчерта, че сега е предвидено да се налагат глоби за фермерите, които не подават тази информация. Ако се повтори, подлежи на по-голяма санкция, добави Желязков.

Според него за държавата е по-евтино труповете на умрелите животни да се обезвреждат през инсинераторите, а не през екарисажите, иначе цената е една и съща.

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук