Субсидия от 151 евро за прасе

От една година се опитваме да подготвим нашите фермери, че новите предизвикателства, които ни поднася развитието на Европа – въглеродните емисии, защита на животните, хуманно отношение към животните, промяна на климата и др. ще утежнят живота на животновъдите с новите изисквания. Много пъти ни се иска да не ги признаваме, но в крайна сметка изпълняваме всичко.

Сега трябва осторожно да наблюдаваме “батковците” и да вземем всичко което е позитивно от тях и когато назрее момента да сме подготвени да искаме определени обезщетения.

В  момента е въведена нов вид субсидия  в Холандия, където правителството е определило  да плати помощ от 151 евро на глава на прасе, за намаляване на изпаренията и миризмата от стопанствата. Нашите  фермери биха могли да се възползват от компенсаторни плащания в бъдеще, за да намалят нивото на замърсяване, създадено от животновъдните им ферми.

Холандското правителство е   задължено, с решение на съда да намалят емисиите на азот в атмосферата, тъй като те са европейската държава с най-много говеда и свине, в Света на квадратен километър… Ето защо администрацията реши да намали броят на прасетата, като първа мярка, предприета в това отношение.

„Пред нас е важна задача: да направим свиневъдната промишленост по-устойчива в бъдеще. За земеделските производители, които продължават тази дейност, ние ще приложим от началото на 2020 г. мярка, насочена към иновации и намаляване на вредните емисии “, заявяват от правителството..

От началото на тази седмица земеделските стопани в някои региони на страната могат да започнат да подават своите заявления за получаване на тази субсидия.

Свинефермите ще бъдат класифицирани по скала на миризма, а тези с най-висок резултат ще трябва да кандидатстват за безвъзмездна помощ. Помощта ще бъде достъпна само за райони с висока плътност на животните, които са разположени в източната и южната част на страната.

Правителството ще плаща на земеделските стопани до 151 евро за всяко прасе в южните райони, докато стопаните в източния ще получават 52 евро за всяко прасе, от което се отказват .. След приключване на периода на регистрация на 15 януари земеделските стопани, които имат право на субсидии, ще разполагат с осем месеца за ликвидиране на прасета и почистване на оборския тор.

 

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук