Кой ще плаща щетите

Проверките на фермите стана част от живота на фермера и неговото семейство. Проверки, с чет и без чет. Проверки от фонда, проверки от селекцията, проверки от БАБХ, проверки от дирекциите към МЗХ, проверки от пожарната, Бюрото по труда, НОИ, НАП и още няколко институции които забравяме.
Към всичко това прибавяме ваксинациите и някои други задължителни и не задължителни ветеринарни мероприятия – вземане на кръв, туберкулинизация, обезроговяване, къпане, снимане на животните и др.

Обикновено след такива изпълнения в почти всяка ферма се случва нещо и както му е редно, винаги във вреда на фермера. Скоро един фермер отглеждащ над 600 крави ни сподели какви са му загубите след извършена кръстосана проверка.
”Първо млякото се намали със 700 кг след коридата, която направихме за да може да се преброят и снемат животните. Една седмица ми трябваше да ги върна отново тези 700 кг. Към това прибавете една крава с изкълчен крак, една абортирала юница и още едно животно с проблеми в кръста. С малко се отървах. Миналата година имах по- големи загуби. Подобна е ситуацията и при ваксинирането”

Отговорност обаче не поема никой и фермера си сърба попарата. Това важи изглежда за повечето фермери.
До сега обаче.
Съвсем скоро, един испански фермер завежда дело за искане на вреди, причинени на животни по време на ваксинация.

По-конкретно, съда осъжда изпълнителите  да платят 1500 евро на земеделски стопанин за нараняването, претърпяно от 10-месечен бик по време на изпълнение на задачи, свързани със задължителните санитарни тестове. Бика е претърпял фактура на левия крак с отделяне на роговичната обвивка на копитото. Освен това, трябва да се платят  съдебните разноски на администрацията до 300 евро.

Ищецът обжалва Заповедта на Министерството на земеделието и животновъдството, съгласно  Закон  за здравето на животните, където  е включено в задълженията на собствениците на животновъдни ферми „да се предприемат необходимите мерки, за да могат да бъдат извършени (тестове за саниране на животни)“ със съответните гаранции за сигурност, както за животните, така и за персонала, който ги изпълнява “.

Решението на Съда определя, че причинената вреда не се доказва, че не е  по вина на фермера, а в резултат на обстоятелствата при провеждането на мероприятието. Сумата от 1500 евро е определена да се брой на фермера, защото това е сумата, на която са продадени братята на пострадалото животно.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук