Румъния – потъна претоварен кораб с овце

0

Все пак се случи.
Цяла година румънците са критикувани за нехуманното отношение при износа на животни. Дори бяха предупредени от ЕК през лятото, да не транспортират животни. От друга страна, те трябваше да изпълняват договор за износ на 800 000 хиляди овце.

14 600 овце са умрели, удавени в пристанището на Мидия, след като корабът на Queen Hind потъва веднага след отпътуване за Близкия изток. Кадрите, заснети от любител, показват част от тази огромна трагедия, когато корабът започва да се накланя. Това е допълнително доказателство, че износът на живи животни е рискована и недостатъчно регулирана търговия, която трябва да бъде спряна за постоянно, казват от Animals International.

 В неделя, 24 ноември, че кораба Queen Hind, натоварен с 14 600 живи овце, отпътува от  пристанище Мидия Невадари в посока Саудитска Арабия.  Кораба се блъска в пясъчен риф и се объраща. Започналата спасителна акция приключва със спасяването на 33 овце. Останалите овце са се удавили. Екипажа от 22 човека е спасен и няма жертви. Говори се, че корабът е бил претоварен и че претоварването е причина за бедствието, но по-вероятно дефектният баласт е причинил преобръщане на кораба. Щетите, от аварията в пристанище Мидия, ще възлизат на 700 000 долара.

Националното ветеринарномедицинско управление по безопасност на храните по настояване на медиите изпрати следното изявление:

На 23.11.2019 г., под наблюдението на официалните ветеринарни лекари, започна товаренето на овцете на кораба Queen Hind, с местоназначение Саудитска Арабия, завършило на 24.11.2019.

Корабът е с разрешение  за транспортиране на живи животни от DSVSA Constanta, през март 2019 г. въз основа на оценката, направена в съответствие с разпоредбите на действащото национално законодателство на ЕС: В съответствие със специфичната процедура за граничен контрол на хуманното отношение към живите животни за износ, официалните ветеринарни лекари проверяват животните, кораба и документите.

Установено е, че животните са клинично здрави и годни за транспорт, като гъстотата  предвидена от законодателството, се спазва.

Корабът е бил натоварен с животни в съответствие с разпоредбите на Регламент (ЕО) № 1 на Съвета. 1/2005 относно площта, която ще бъде разпределена на глава от животни. На съответния кораб с обща използваема площ от 5011 квадратни метра се качват 14 600 глави млади овце  със средно тегло 47,46 кг / глава животно. Уточняваме, че разпределеното пространство на глава от животни е с 10% повече от предвиденото в действащото законодателство.

Също така беше проверено правилното зареждане на кораба с вода и фураж, като се вземат предвид очакваната продължителност на пътуването, както и функционалността на задължителното оборудване, като почистване, принудителна вентилация, обезсоляване и др.

Малко след заминаването на транспорта накланянето на кораба се случи по време на пилотните операции за насочване на кораба в морето.

След настъпването на инцидента беше осигурено присъствието на ветеринарните служби на изходния пункт в Мидия. По тяхно искане работещият ветеринарен лекар на икономическия оператор също присъства, за да оказва ветеринарна помощ.

За да спасят животните, заедно с екипите на ISU дойдоха два кораба на бреговата охрана и членове на неправителствена организация, специализирана в интервенции в Черно море.

Спасените досега животни, под номер 33, бяха настанени в специален приют, подреден в изходния пункт Мидия, където им бяха осигурени храна и вода.

Непрекъснатото спасително действие, животните, които ще бъдат възстановени от кораба, ще бъдат настанени в същия приют и след проверка на здравословното им състояние ще бъдат прехвърлени с автомобилен транспорт до домашната ферма, на 5 км.

Ветеринарните служби са на място и си сътрудничат с другите институции, участващи в робската акция, за да гарантират спазването на правилата за защита на животните, в съответствие с компетенциите.

източник: канал3.ro

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук