Среща с гръцки животновъди

Непрекъснато си говорим за някакви сдружения, обединения, кооперации и още поне пет – шест подобни формации. За да заработят, на някои от изградените тимове, се дават доста парички. Да не стане, както стана за къщите за гости. Все пак пари се дават, за да има някакъв напредък в работата на организациите.

Понеже нямаме, поне засега кооперация или организация от нов тип /всъщност, спрягат се няколко подобни организации/, но в крайна сметка, какво са постигнали, все още никой не знае и искаме не искаме, ще слушаме и учим от тези, които вече са го направили това коопериране.

По време на среща с гръцки животновъди от  гр. Солун, председателят на кооперацията на говедовъдите, овцевъдите и козевъдите на Западна Тесалия-г-н Георгиос Вайопулос направи изказване по отношение на кооперативното движение в Гърция. (Кооперацията е със седалище в Лазарина и има  450 членове, които отглеждат крави, овце и кози и съответно произвеждат продукция от тях).
– “Ако посетите ферми  на нашите членове, ще се срещнете с нови хора, които са се занимавали само с животновъдство през последното десетилетие. Тези хора са инвестирали много във времето и парите. Днес обаче положението е трудно. Производителите се страхуват да не загубят своите животни и собствеността си. Както виждате млякото пада от 1 евро на 80 цента /овчето/ … И дори не го искат! Трагично е: да се произвежда овче мляко и да няма интерес от  преработвателите да го купят.  2019 г. се очертава да бъде трудна година за овцевъдите. Който издържи – издържи, дано младите мераклии да не се откажат … ”

Мляко от внос. „Има много фактори, които са довели до сегашната ситуация. Като страна в този процес, ние все още не знаем кой обработва, как обработва и с какво качество млякото. Има млечни ферми без лиценз, но те твърдят, че произвеждат продукти със ЗНП /запазен национален продукт/ без контрол. Млякото идва от Сардиния или Франция и е без контрол, сиренето се продава на 3,5 евро за килограм. “Фетата” в Гърция се срива, а не се търсят  нови пазари в чужбина”.

Фета … „ Дойдохме до точката, че гърците имат право да произвеждат и продават фета от краве мляко в Канада. Чуваме да се казва: “Какво толкова се е случило?” В Германия и Австрия има на щандовете  сирене фета – от краве мляко – и до тях  стой овче сирене. Производителят на сирене от Атика, който произвежда на парче ЗНП /запазен национален продукт/ иска да не поставя продукта си на щанда с други сирена, които не отговарят на качеството! Какво имаме в Гърция? Безотговорно състояние. Политици, които мислят само за тяхното преизбиране . “

Кооперации и политици. „ Работя с кооперативното движение от 20 години и видях, че страните винаги са искали да сключат сделка. Държавата вкарваше пари, сключваше сделки, гласуваше. Сега, когато държавата изостави кооперациите, те се сринаха.Фермерите и животновъдите бяха оставени сами и изоставени. Сега те създават нови форми, поставят ръка в джобовете си. Политиците сега преминават през нашите офиси, черпим ги с кафе и си отиват “

Кооперацията. “Влизането в кооперацията се извършва след заплащане на такса от 600 евро. Цената, която сме осигурили тази година за продукцията на нашите членове е добра: 10 цента при овчето мляко над пазарната цена. От цената на млякото кооперацията удържа налог от 2-3 цента на литър, който идва само от получената продукция, след като се продаде продукцията. Тази малка сума е оставена на Кооперацията за разходите за управление. Нашите печалби са толкова много, че гарантираме нашата дейност през следващата година, но също така и някои инвестиции. Ние притежаваме автомобилен парк и млековоз. Не е лесно да работиш по този начин, трябва да го направиш. Не крия, че всяка година имаме отписвания на членове . “

Тоня Мишева

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук