Предложения на ирландските овцевъди за новата ОСП

0

Промишлеността – овче месо в Ирландия, генерира производствена стойност от 485 3милиона евро годишно. Този бизнес осигурява работа на  над 34 000 овцевъди и хиляди други работници, свързани с работните места в сферата овцевъдство. Все пак става дума за отглеждането на над 2,5 млн. овце.

-През 2018 г. износът представлява близо 70% от производството на ирландско овче месо, достигайки общо 56 000 тона, оценени на около 315 милиона евро. Обединеното кралство и Франция остават ключови пазари за ирландско овче месо, което представлява 58% от обема през 2018 г. Въпреки това, през последната година, секторът се диверсифицира на пазари като Белгия, Дания, Германия, Швеция и Швейцария.

Както вече писахме съвсем скоро, федерацията  на ирландските овцевъди  IFA поиска 30 евро на глава за овца. Както се знае, федерацията има силно лоби в Европа и  най-малкото е, че Фил Хоган е ирландец. Благодарение на това, и разбира се, железните аргументи за успешно овцевъдство, бе предоставено финансиране в размер на 25 милиона евро годишно за системата за хуманно отношение към овцете през 2017 г., а овцете получиха социална помощ на стойност 10 евро на овца.

Сега IFA предлага на министъра на земеделието на Ирландия Майкъл Крийд да промени схемата за помощ и да предостави повече възможности за финансиране на фермерите и да увеличат плащането на хуманното отношение към животните до 15 евро на овца за 2020 г., както и да разширят и подобрят схема за следващите години.

По отношение на Общата селскостопанска политика,  министър Кред трябва напълно да защити бюджета на ОСП и да се гарантира растеж до чертата на инфлацията и всички допълнителни разходи за земеделските производители. Ирландският министър на земеделието трябва да се противопостави на намаляването на бюджета със 97 милиона евро, каквото е предложението за Ирландия за новия период. „ Стратегическият план на ОСП за Ирландия трябва да даде предимство на уязвимите сектори като овцете. В стълб I трябва да се вземат предвид обвързаните плащания (подпомагане, свързани с овце №), както и еко-схемите “. – казва лидер на ирландските фермери.

 По отношение на плана за развитие на селските райони, на втория стълб, IFA президента заяви, че овцевъдния сектор допринася значителни икономически и социално в селските райони, особено в планинските райони, където други форми на селското стопанство не са възможни.

Ирландската асоциация на земеделските стопани предложи екологична схема от 10 000 евро в новата ОСП , с по-високи плащания за обикновена земеделска земя, както и увеличено финансиране за АНК (райони, изправени пред природни ограничения).

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук