Митата с 25% нагоре са факт

0

От полунощ на 18 октомври влезе в сила агресивната тарифна политика срещу 92% от марковите европейски продукти, реали-зирана от правителството на Доналд Тръмп като отплата за евро-пейските субсидии на авиобусовата индустрия.

Така заедно с емблематичните европейски продукти като шотландско уиски, италиански пармезан, френско шампанско и испанско зехтин, гръцките продукти – сирене  фета и грюере, гръцко кисело мляко, ком-пот от праскови,  ще бъдат на цена от 25 % по-високи, тъй като техни-те експортни мита за САЩ се увеличават.

Това е огромен удар, особено за компота от праскови, за който вече са направени поръчки и консервната промишленост на Северна Гърция работи за това. Предполага се, че повишените тарифи изключват гръцкия трапезен зехтин и маслините, от налагането на мита върху европейските продукти за САЩ.

 По отношение на сектора на сиренето, в края на октомври е прове-дена обширна дискусия по въпроса и последиците от налагането на мита върху него – бизнесът е изразил своята загриженост за това.

Засега, за България е сигурно, че нямаме наложени мита за износ на наше овче сирене за САЩ.  Въпросът е дали ще имаме исканите коли-чества и с добро качество.
На ход са нашите търговци и овцевъди.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук