Дървените въглища – в помощ на животновъдите

В сегашно време, виждайки по бензиностанциите чувалчетата с дървени въглища, веднага „виждаме” и скарата с цвъртящи шишчета и кебапчета и под тях тлеещите дървени въглища. Преди години обаче, силата на дървените въглища е била в металургията и детоксикацията на организма.

И следва въпросът – могат ли дървените въглени да се използват при храненето на животните. Независимо от факта, че почистващите ефекти на дървените въглища са известни от хиляди години, едва наскоро специфичните им характеристики  са проучени по-подробно поради факта, че на пазара се появиха продукти с различия в качеството.

Здравето на червата е гореща тема в животновъдството. Понастоящем се използват много различни решения за предотвратяване на огнища на чревни заболявания или намаляване на тяхното въздействие върху състоянието и производителността на животните. Храната на животните може да включва съставки за подобряване на смилаемостта, на протеините и скоростта на преминаване през червата, пре- и пробиотици, органични киселини, биоактивни вещества и детоксиканти. Всички те имат различни начини на действие, за да поддържат балансирана микрофлора и здрави черва.

Въглена – биоактивен и активен въглен – имат свойството да  свързва токсините, но не влияят директно на микрофлората или здравето на червата. Правилният въглен ще свърже ентеротоксините, произвеждани от микрофлората, които иначе биха увредили червата и ще дадат достъп на патогени, както  ще свържат и микотоксините.

В сравнение с основните детоксикатори, глини и продукти на базата на дрожди, използвани в света, въглените свързват по-добре неполярните или неутралните съединения. Това е много важно за такива опасни микотоксини, като деоксиниваленол и зеараленон.

На пръв поглед, всеки въглен може да изглежда най-добрият вариант за използване при храненето на животни. Въпреки това, ако се използва като профилактично  за дълго време, въглените с най-силни свързващи свойства не са най-добрите. Учените са открили, че колкото по-висока е температурата по време на процеса и колкото по-голяма е площта на продукта, толкова по-силна е способността му да свързва неутралните органични съединения.Това звучи добре, докато не осъзнаете, че ще бъдат обвързани не само отрицателните съединения (например токсини), но и много от основните хранителни вещества, съдържащи се в храната (например, витамини, минерали, лекарства).

Най-правилно е изборът на въглен е той де е със структура на порите, която е достатъчно отворена, за да свърже токсините (от средни до големи молекули), но не е достатъчно отворена, за да свърже най-важните хранителни вещества (малки молекули).Ето защо, когато възнамерявате да давате  въглен на животните, попитайте производителя какъв продукт е получен от и в резултат на коя технология. Процесът със средна температура (550–600 ° C) в продължение на няколко дни без допълнително активиране с газ, пара или химикали и продукт с висока чистота, осигурява ефективно свързване на токсините, без да се отстраняват необходимите хранителни вещества.

Детоксикация Неутрализиране на токсичността, отровността на някои вещества или отстраняване на ефекта от въздействието на някаква отрова върху организма.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук