Агнета в кожи

Както вече писахме, в Европа седем държави участват в проекта – Споделяне на опит и увеличаване производителността на овцете и намаляване смъртността им, чрез NETworking.
Какво са обсъждали овцевъдите по време на семинарите на SheepNet.

Как да намалим смъртността на агнетата?,
Който е отглеждал овце знае, че по време на агнилната кампания има осиротели агнета, овце-майки с лош майчин инстинкт, с ниско производство на мляко, многоплодни майки, които нямат мляко за всичките агнета, майки на които по някакви причини е умряло агнето и др.

Ако подавате агне на многомлечна майка или такава, останала без агне, може да се използва метод за промяна на миризмата на тялото на агнето, за да се улесни приемането на отхвърленото агне или да се осинови от друга майка.
Това може да стане, чрез разтриване на тялото на агнето с остатъка от околоплодната течност или плацентата и равномерно разпределяне на сол, етерично масло, спрей или друг натурален парфюм. Това просто решение може да се използва и за насочване вниманието на майките към неприемливото агне и за улесняване на осиновяването на осиротялото или неприетото агне с друга майка.

Ако е необходимо, в бокс може да се върже приемната майка за врата и това ще облекчи приемането. Този метод позволява отглеждането до 4 агнета едновременно, като се вземе предвид производството на мляко на кърмещата овца.

И последното е слагане на „жилетка” на новото агне. В случай когато агнето умре, приемането на новото агне от майката може да бъде улеснено, като се използва кожата на мъртво агне като “жилетка за приемане” “Жилетка” трябва да бъде прикрепена към агнето, като покрива колкото е възможно повече тялото му. Особено важно е да покриете гърба на тялото, както и зоната на опашката, тъй като овцете миришат основно тези области, преди да пуснат агнетата да бозаят.
За да бъде успешно приемането на агнетата от нова майка, кожата трябва да остане на агнето поне 24 часа, така че миризмата на мъртвото агне да бъде върху новото и овцата да помисли, че е нейното агне. Жестоко … но трябва да съхраним живите.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук