Михаил Михайлов: Прераждането на изкуственото осеменяване

Още нещо за изкуственото осеменяване на козите

Връщам се доста години назад. Най-напред трябваше да се създадат нашите национални породи в овцевъдството и козевъдството.
В България се заложи на Българската бяла млечна коза. Започна нейното създаване по съответната развъдна програма. Дори бях включен в комисията по признаването на тази порода. За наше щастие, не само, че сегашните козевъди я запазиха, а вървят напред и то доста уверено.

След признаването на породата се създадоха няколко т.н пръчопроизводни стада. В нашия район – Сливенския, имахме такова стадо в с.Въглен – АПК Гавраилово, което произвеждаше всяка година по 150 бр разплодни мъжки животни. Същите бяха разпределяни за всички краища на страната.  Така че, за тези пръчове имаше всичко необходимо за изхранването им плюс отговарящи резултати – кръвни проби,  за майки и бащи.
Сегашните животновъди да не мислят, че едно време не са се правили такива тестове.
След това, направихме второ стадо от тази порода и го отглеждахме на сегашната изложба, край гр. Сливен, позната на всички животновъди в страната. Постигнахме добри резултати: от 45 кози опазвахме над 90 ярета, млечност 4-5 кг от коза дневно. Производство на 35-40 пръчлета и толкова чепишки годишно, за това стадо отговаряше г-жа Янка Стефанова, сега ръководи селекционен център гр. Сливен. Имаше и много интересни моменти с това стадо. Понякога, да произвеждаш много, пак  имаш проблем. Един месец след като започнахме да доим козите, се навъдиха някакви паразити в района и трябваше да обезпаразитим козите. Карантинен срок – седем дни. Заповед – за спиране на доенето и яретата при козите целодневно. Идва обаче проверка от ДФК и следва глоба. Трябвало козите да се издояват, млякото да се измери, бракува със съответните протоколи и след това да се унищожи.

По отношение изкуственото осеменяване, може би се правеше най-малко. По замразяване на спермата още по-малко. Имахме поне 15 СИО, института на Братанов и др. но силите се хвърляха по ИО на говедата, биволите и овцете. Така или иначе в това отношение се правеше нещо в института в Троян. Все пак там беше меката на козевъдството на България. Най-доброто стадо и съответно най-добрите разплодници се отглеждаха там. Резултатите от ИО на козите със замразена семенна течност в световен мащаб, по него време бяха 30-40% заплодяемост от замразена сперма. При овцете този процент беше 15-20.

Водеща в СИВ по отношение на овцете беше Русия и другите искат не искат изпълняваха това което правеха руснаците. При овцете направихме /поне в Сливенски район/ централни пунктове за ИО, където сутрин се получаваше сперма от кочовете, разреждаше се, охлаждаше се и изпращаше по фермите в два контейнера – за сутришното осеменяване.

Пак по него време, в Сливен бе определено да се проведе биологичен опит, както се изразяват козевъдите, в рамките на СИВ да се определи най-добър разредител за овча сперма. За да има сперма трябва да има кочове. Купихме 15 броя кочлета на 18 месечна възраст от Черноглавата плевенска порода. Уж на северяците им се носи славата, като расови мъжкари, тези кочлета бяха по-заспали и от 15 скачаше само един. До началото на опита имаше време, но трябваше да оправим кочлетата. И спасението дойде. В един момент екип от три жени, изследователки от България, забравил съм имената им, работеха по създаването на българския стимулатор за “вдигането на самолета” – Трибестан, ми се обадиха с молба да направим изпитания на препарата. Изпратиха ни лекарството, започнахме да го прилагаме и след две-три седмици, всички кочове вече скачаха, че и нещо повече. Спермата им беше с много добро качество. След това разбрах, че трибестана освен самолета подобрява качеството на спермата и съответно заплодяемостта. След известно време, това лекарство стана хит в скандинавските и арабските страни.

Самото състезание се състоеше в разреждането на спермата с разредителя на участващата страна, охлаждането на спермата и използването и след 24 часа. Спомням си, че разредителя на нашия г-н Златарев се класира на второ място по броя на заплодените овце. Първи се класира разредителя на ГДР. По него време в ГДР се отглеждаха около милион овце, но пък разредителят им беше добър. На последно място се класира разредителя на Куба.

По отношение осеменяването на козите сега, Асоциацията на млечните кози в България, направо си прави революция. Ако направят и ембриотрансфера, революциите ще станат две.
Миналата година за първи път бе извършено ИО на кози в Русия, в Румъния се роди теле от ембриотрансфер, пак в Русия почват да произвеждат ембриони. Неща, които са правени преди 30 години, но сега имат Нов Рожден ден.

Успех за екипа на асоциацията, вървят по точния път.

Михаи Михайлов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук