Слагаме кофи на овцете

Намаляване смъртността при агнетата

Свързани публикации:
SheepNet – проект по овцевъдство

Проектът SheepNet за увеличаване на продуктивността на овцете и намаляване на смъртността на агнетата, разглежда най-различни въпроси свързани с овцевъдството. Един от най-важните въпроси е опазването на родените агнета.

Факт е, че начините за подпомагане и изкуствено отглеждане на агнета, отнемат много време. Те са трудоемки, а и  разходите им не са за пренебрегване, но отглеждането на всяко родено агне, може значително да подобри ефективността на фермата. При всички тези обстоятелства е важно да оценим необходимостта от интервенция в подходящия момент и да прецени дали тази намеса може да се изплати.

Няма нужда от намеса при едно агне или близнаци  при добро състояние на майката. Интервенцията се препоръчва в следните случаи:
– агнета, родени с ниско тегло при раждане, слаба жизненост,
– близнаци с три или повече агнета,
– майки с ниско производство на мляко,
– майки с неадекватни грижи за агнетата.

Какво може да се направи при такива случаи. Пазете старите и пробити пластмасови кофи, ще ви послужат през агнилната кампания.

 поставяне  кофа на майките

Така наречената “кофа за приучване” на майки, които не искат да приемат агнетата, родени от тях или от други майки. Това е един  евтин и на практика много лесен метод за приемане на агнета. Но все още не е популярен в България.

Как да го прилагате?

На дъното на почистена, по-голяма пластмасова кофа (от боя за стена, от фураж, или други подобни) изрежете кръгла форма, чийто размер да е толкова голям, за да може да промушите главата на майката. От дъното на кофата премервате осем сантиметра нагори и изрязвате горната част на кофата. След това през отвора на дъното прекарвате главата и кофата да заприлича на яка. Кофата трябва да е поставена така, да не пречи на храненето, пиенето на вода и възприемането на  околността и агнетата. Задължително се уверете, че диаметърът на кръга, изрязан от дъното на кофата, не е твърде широк или твърде стегнат и проверете дали ръба на отвора дъното е върху вълна и не дразни шията на овцете! В резултат на поставянето на кофата-яка, овцете няма да знаят,  кое агне суче и ако е чуждо няма да го отхвърлят.

Следете кофата за повреди и счупване. След около шест седмици извадете кофата от шията на майката. При възможност след измиване и дезинфекция използвайте пак.

Използване на куче за улесняване на приемането на агнетата от майките.

В случай на майки с малък или никакъв интерес към агненето след оагването е препоръчително да се поставят овцете и агнетата или само агнетата в отделни боксове за 24 до 48 часа. Тъй като овцете са плячка за месоядните животни, наличието на месоядни предизвиква защитните инстинкти на овцете и може да я накара да установи по-тясна връзка с новородените в най-кратки срокове. За да съживите майчините инстинкти, можете да използвате куче със среден размер, неагресивно, което не се използва за опазване на стадото  и е вързано  близо до агнешката бокс.

 Изграждане на боксове за майката и агнетата- как да ги направим най лесно. 

 възрастни овце и изкуствено хранене на осиротели агнета

За да увеличите степента на оцеляване на агнета-сираци, може да се използва изкуственото им хранене с мляко или млекозаместител. Изберете „опитни” овце със спокоен темперамент и добри майчини инстинкти, които успешно са отглеждали агнета. Проучванията показват, че осиротелите агнета в присъствието на възрастни овце  са по-малко стресирани, хранят се обилно, има по-голям прираст, агнетата са спокойни и  имат по-добра преживяемост. Освен това, след отбиването, смесването им с други агнета ще доведе до по-малко проблеми при адаптирането на тези животни към новата среда.

източник:SheepNet

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук